Nagyvilág

Ahmadinezsád: hatástalanok a szankciók Irán ellen

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök igyekezett jelentéktelennek beállítani az iráni nukleáris program miatt Teherán ellen elrendelt szankciók hatását csütörtökön az iszlám forradalom évfordulójára rendezett ünnepségek első napján.

„A szankciók nyelve a múlté – jelentette ki Ahmadinezsád, aki ellátogatott Ruhollah Khomeini ajatolláhnak, az iszlám köztársaság alapítójának teheráni mauzóleumába – A szankciók nem okoznak kárt egy nagy nemzetnek. Fejlődő kereskedelmi kapcsolataink vannak, a szankciók legfeljebb bosszanthatják az embereket.”

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa december végén rendelt el büntető intézkedéseket Irán ellen, miután Teherán nem volt hajlandó felfüggeszteni urániumdúsító tevékenységét. Közben az Egyesült Államok is nyomást gyakorol szövetségeseire, hogy korlátozzák kereskedelmi kapcsolataikat Iránnal.

Az 1979-es iszlám forradalom ünnepségei tíz napig tartanak, csúcspontjuk február 11-re várható. Golámhoszein Elham kormányszóvivő még december végén közölte, hogy Irán az ünnepségsorozat idején jelenti be a nukleáris programja terén elért nagy előrelépéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik