Nagyvilág

Nagy háborúellenes tüntetés Washingtonban

Az iraki katonai akció kezdete óta nem rendeztek akkora méretű háborúellenes tüntetést Amerikában, mint a hét végén Washingtonban; közel 100 ezer felvonuló között neves színészek is felemelték a szavukat a szerintük értelmetlen háború folytatása ellen.

A Los Angeles Times vasárnapi beszámolója szerint 100 ezren gyűltek össze az előző napi tavaszias napsütésben a főváros szívében, a Capitolium előtti hatalmas füves sétányon, a National Mallon. A washingtoni tüntetéssel egy időben többezres megmozdulásokat tartottak azonnali csapatkivonást követelve a nyugati part sok nagyvárosában, közöttük Los Angelesben és San Franciscóban.

Nem lehet tovább hallgatni” – mondta a fővárosba érkezett hollywoodi hírességek közül Jane Fonda, aki legutoljára 34 éve, a vietnami háború idején vett részt háborúellenes tüntetésen. A tiltakozók soraiban olyan további híres színészek is feltűntek, mint Sean Penn, Susan Sarandon és Tim Robbins.


Nagy háborúellenes tüntetés Washingtonban 1

Százezren az utcán (kép:Los Angeles Times)



„Szomorú, hogy nem tanultunk a vietnami háborúból” – jelentette ki Sean Penn. A tüntetők között volt természetesen a háborúellenes mozgalom egyik vezető egyénisége, Cindy Sheehan is, aki Irakban vesztette el katona fiát. A felvonulók nemcsak csapatkivonást követeltek, hanem a plakátok tanúsága szerint azt kérték a törvényhozástól, hogy ne finanszírozza újabb katonák Irakba küldését.

Akik nem voltak ott

Megfigyelők megjegyzik: annak ellenére, hogy a megmozdulás óriási méretű volt – jóllehet a szervezők félmilliós tiltakozást harangoztak be –, az esemény súlyát csökkentette, hogy nem jelent meg a háborút elutasító ellenzéki Demokrata Párt két legnagyobb reményű, a 2008-as elnökválasztások jelöltségére pályázó Hillary Clinton New York-i és Barack Obama illinoisi szenátor.

Több tüntető csalódottságát is fejezte ki amiatt, hogy a demokrata vezetők „gyávaságukban” nem álltak ki a nyilvánosság elé. „Busht le kell mondatni” – hirdette sok plakát a tömegben, amelyben többször azt skandálták, hogy az elnök „nem döntéshozó, hanem hazudozó”. A háborúellenes tüntetőkkel néhány száz fős háborúpárti csoport nézett farkasszemet a törvényhozás előtti térség szélén.

Volt egy kis roham

Egy százfőnyi „háborús patrióta” egy ízben meg akarta rohamozni a békeaktivistákat, de a rendőrségnek végül nem kellett senkit őrizetbe vennie. A washingtoni „megatüntetést” pár nappal azelőtt rendezték, hogy a demokrata irányítású kongresszus George Bush elnök csapaterősítési terveit elítélő, nem kötelező érvényű határozatot készül elfogadni.

John Williams a chicagói Loyola Egyetem politológusa rámutatott: az iraki, valamint az egykor a vietnami háborút ellenző mozgalmak között az a fő különbség, hogy most még a legharcosabb békeaktivisták sem rohannak ki a háborúban harcoló katonák ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik