Nagyvilág

Szentpétervárra helyezték az orosz alkotmánybíróságot

Szentpétervár lett az orosz alkotmánybíróság székhelye, miután szerdán a törvényhozás felsőháza, a Szövetségi Tanács jóváhagyta az erről szóló törvényt. Az indítványt egyhangúlag, 147 vokssal fogadták el a képviselők, senki sem tartózkodott.

A törvény kezdeményezői, akiket támogatott a Kreml által irányított, kormányzó Egységes Oroszország pártja, azt remélik, hogy az alkotmánybíróság áthelyezésével növelik az észak-oroszországi Szentpétervár (korábban Leningrád) politikai súlyát. Az államfő Vlagyimir Putyin elnök, aki leningrádi születésű, nyilvánvalóan aláírja majd az átköltözésről szóló dokumentumot.

A parlament felsőháza egy másik, az alkotmányt módosító döntésében arról határozott, hogy az orosz kormánynak nem lehet kettős állampolgárságú tagja. Korábban ez a korlátozás csupán a miniszterelnökre vonatkozott.

A törvényhozás szerdán döntött arról is, hogy ezentúl nem lesz megkülönböztető zászlójel a parlamenti képviselők gépkocsijainak rendszámán. A kérdésben nagy vita bontakozott ki, egyesek úgy vélték, hogy a döntés nem javít a közlekedési viszonyokon, míg mások azt mondták, hogy akkor mindenkinek meg kellene válnia a különleges rendszámoktól.

Az első szavazásnál a törvény nem kapott támogatást, mire Szergej Mironov felsőházi elnök új szavazásra szólított fel. Ez alkalommal jóváhagyták az indítványt. A képviselők ugyanakkor megbízták a felsőházi elnököt, járjon el az orosz kormányfőnél, hogy tegye rendbe a biztonságos közlekedés és az azzal összefüggő előjogok kérdését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik