Nagyvilág

Műholdelhárító rakétát tesztelt Kína

Mendemondának ítélte az orosz védelmi miniszter azt a hírt, hogy a kínaiak műholdelhárító rakétát próbáltak ki. Az Egyesült Államok, Japán és Ausztrália viszont az aggodalmát fejezte ki.

A kínai külügyminisztérium szóvivőjének közlése szerint Kína űrprogramja nem jelent fenyegetést más országokra nézve, de nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy Peking elvégezte első kísérletét műholdak megsemmisítésére képes fegyverével. Hozzátette: Kína nem szándékozik űrfegyverkezési versenybe bocsátkozni.


Amerikai hírszerző szolgálatok jelezték a múlt héten egy ilyen kínai kísérlet megtörténtét. Először az Aviation Week című hetilap közölt róla információt, majd a Fehér Ház egy magas rangú illetékese is megerősítette, hogy az amerikai hírszerzés észlelt egy ilyen kínai kísérletet. A fehér házi illetékes közlése szerint egy kiszolgált kínai meteorológiai műholdat semmisítettek meg január 11-én egy kínai ballisztikus rakétával, illetve az arra szerelt robbanófejjel 800 kilométerrel a Föld felett.


USA aggódik, Oroszország kétked


Az Egyesült Államok, Japán és Ausztrália aggodalmát fejezte ki, miután Kína sikerrel próbált ki egy mesterséges holdak megsemmisítésére alkalmas fegyvert a múlt héten az amerikai hírszerzés szerint.


“Hallottam erre vonatkozó híradásokat, ezek meglehetősen elvontak. Attól tartok, hogy nélkülözik az alapot… A mendemondák erősen túloznak” – jelentette ki Szergej Ivanov pénteken a moszkvai médiának. Mindenesetre Oroszország továbbra is ellenzi a világűr bármiféle militarizálását – tette hozzá a miniszterelnök-helyettesi rangú Ivanov az Interfax szerint.


Mind ez ideig csak az Egyesült Államok és a volt Szovjetunió mutatkozott képesnek arra, hogy az űrben semmisítsen meg tárgyakat. Megfigyelők úgy vélik: ha bebizonyosodik, hogy Kína is bejutott ebbe a zárt klubba, az óhatatlanul óriási vitát vált ki a világűr militarizálásának kérdéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik