Nagyvilág

Gasparovic is elhatárolódott a Tisót dicsőítő érsektől

Ivan Gasparovic szlovák államfő kedden közölte: nem helyénvaló Ján Sokol római katolikus érseknek az a minapi kijelentése, amelyben a jólét időszakának nevezte a nácibarát Jozef Tiso egykori szlovák elnök második világháború alatti uralmát.

“Bár kétféle szempontból lehet beszélni az akkori szlovák államról, senki sem bocsátja meg nekünk a tényt, hogy a fasiszta Németország csatlósállama voltunk. Ezért úgy vélem, szükségtelen újra és újra felvetni ezt a kérdést” – közölte újságírók előtt Ivan Gasparovic, miután találkozott a szlovákiai egyházak és vallási szervezetek képviselőivel.

Gasparovic szerint mindenkinek, de főként a fiataloknak meg kell érteniük, hogy a második világháború borzalmainak nem szabad megismétlődniük. “Senki sem kérdőjelezheti meg, hogy zsidókat deportáltak Szlovákiából ez alatt az időszak alatt” – tette hozzá a szlovák államfő.

Frantisek Tondra, a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) elnöke szerint Jozef Tiso (atya), az elnök a korszak legjelentősebb személyisége volt, akit felett nem lehet egyértelműen ítélni mondani. “Nem lehet egyértelműen állást foglalni … sok érv van mellette és ellene is, nem lehet egysíkú megállapítást tenni róla. Sem elátkozni, sem dicsőíteni nem lehet őt” – hangsúlyozta Frantisek Tondra, hozzátéve, hogy Sokol érsek nem az egész KBS nevében beszélt.

Tondra püspök szerint Tiso legnagyobb “bűne” az volt, hogy római katolikus pap volt. “Ha nem lett volna pap, nem beszélt volna róla olyan sokat, mint más államférfiak, akiknek a zsidókérdéssel kapcsolatban dönteniük kellett, mint például Magyarországon” – tette hozzá a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke.

Sokol érsek a TA3 szlovák hírtelevíziónak adott nyilatkozatában a minap a jólét időszakaként jellemezte Jozef Tiso uralmának (1939-1945) korszakát. Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn nyilatkozatban ítélte el Tisót, hangsúlyozva, hogy a római katolikus papból lett államfő felelős a történelem előtt 70 ezer szlovákiai zsidó deportálásáért és a szlovák ellenállási mozgalommal szembeni fellépéséért. Sokol kijelentéseit hevesen bírálták korábban szlovákiai zsidó és roma szervezetek, újságírók és más értelmiségiek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik