Nagyvilág

A franciák alig fele vallja magát katolikusnak

Franciaország 63 milliós lakosságának négy százaléka muzulmán, három százaléka protestáns és egy százaléka tekinti magát zsidónak.

Franciaországban, a valaha egyik leginkább katolikusnak számító európai országban ma már csak az állampolgárok alig 51 százaléka tartja magát katolikusnak, míg a kilencvenes években nyolcvan, az ezredfordulón pedig 69 százalékos volt az arány – derül ki a CSA közvélemény-kutatóintézet felméréséből.

Az ismertetett felmérés a magukat katolikusnak valló franciák vallási szokásait vizsgálta. Az 51 százalék alig nyolc százaléka gyakorolja vallását és jár rendszeresen templomba, de még így is nagyobb közösséget alkotnak, mint a többi valláshoz tartozók együttesen.

A francia katolikusok 55 százaléka azért tekinti magát katolikusnak, mert katolikus családban született, 21 százalékuk a hite miatt és 14 százalékuk azért, mert a katolicizmusban találta meg az önmaga számára fontos értékeket. A francia katolikusok 16 százaléka mindennap imádkozik, kilenc százalékuk hetente egyszer, 26 százalékuk időnként, 17 százalékuk kivételes alkalmakkor és 29 százalékuk soha.

A francia katolikusok 88 százaléka a papok házassága mellett foglalt állást és 79 százalékuk támogatná, hogy nők is lehessenek papok. XVI. Benedek pápáról 64 százalékuk inkább jó, míg hét százalékuk nagyon jó véleménnyel van.

A legmeglepőbb adat az, hogy a felmérés alapján a magukat katolikusoknak tartó franciák alig 52 százaléka hisz Istenben. Tíz százalékuk szerint nem valószínű, hogy Isten létezik, hét százalékuk szerint nincs Isten, harminc százalékuknak pedig “fogalma sincs a kérdésről”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik