Nagyvilág

Olmert cáfolja Perec menesztését

Ehud Olmert izraeli kormányfő cáfolta azt az értesülést, hogy védelmi miniszterének, a koalíciós szövetséges Munkapárt vezérének, Amír Perecnek a menesztésére készülne - adta hírül csütörtök este Olmert hivatala.


A dokumentum szerint a korábban közölt televíziós hírekkel ellentétben a kormányfő semmilyen módon sem készül arra, hogy felmentse Perecet a védelmi tárca irányítása alól, és egy másik minisztérium élére állítsa.


Az Izrael TV és a kettes csatorna a miniszterelnök hivatalában dolgozó forrásokra hivatkozva azt jelentette, Perecet fel fogják kérni távozásra, s ezzel egyidejűleg felkínálják neki egy másik tárca vezetését, amelyet ha nem fogad el, távoznia kell a kormányból.


Perec az Olmert-kormány májusi hivatalba lépése óta tölti be a védelmi miniszteri posztot a kabinetben. A semmiféle honvédelmi múlttal nem rendelkező, a tavalyi választásokon szociális ígéretekkel kampányoló Perec – Olmerttel együtt – bírálatok kereszttüzébe került, amiért a zsidó állam 34 napos nyári libanoni háborúja nem zárult meggyőző eredménnyel.


A Munkapárt vezetőjének esetleges esetleges eltávolítása politikai válságot eredményezhetne, s végső soron akár előre hozott választásokhoz is vezethetne Izraelben, igaz, Perec saját pártjában is veszített pozíciójából. Több munkapárti miniszter is fölszólította, mondjon le a védelmi minisztérium irányításáról, s vállalja el inkább egy szociális ügyekkel foglalkozó tárca vezetését.


Az izraeli közszolgálati televízió úgy tudja, hogy Olmert Ehud Barak, nyugállományú tárbornokot, volt munkapárti kormányfőt kívánja a védelmi minisztérium élére állítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik