Nagyvilág

Irán Egyiptom felé nyitna

Irán huszonnyolc év után rendezni akarja kapcsolatait Egyiptommal: regionális és nemzetközi szinten egyaránt együttműködne az afrikai országgal, de Kairótól várja az első lépést.

Sokrétű lehetőség kínálkozik a két ország közötti együttműködésre regionális és nemzetközi szinten egyaránt – jelentette ki Mohammed Ali Hoszeini, az iráni külügyminisztérium szóvivője csütörtökön Teheránban. Az Isna iráni hírügynökség által idézett nyilatkozatából ugyanakkor kiderült: Kairótól várják, hogy „konkrét lépéseket tegyen ebben az irányban”.

Teheránnak 1979 óta nincs diplomáciai kapcsolata Kairóval, mivel Egyiptom egy évvel korábban Camp Davidben különbékét kötött Izraellel. Mohamed Reza Pahlavi sahnak az akkori egyiptomi elnök, Anvar Szadat nyújtott menedéket az iszlám forradalom után. A sah, akinek első felesége, Fauzia hercegnő az utolsó egyiptomi király, Faruk testvére volt, egyiptomi emigrációban halt meg, és ott is temették el.

Irán már a reformpárti Mohammed Hatami elnök hivatali ideje (1997–2005) alatt is próbálkozott a két ország viszonyának normalizálásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik