Nagyvilág

A Vatikán ellenzi Szaddám halálra ítélését

Elítélte a Szaddám Huszein volt iraki diktátor ellen hozott halálos ítéletet egy magas beosztású vatikáni tisztségviselő.

Renato Martino bíboros, az igazságügyi kérdésekért felelős pápai prelátus – Vatikán korábbi amerikai nagykövete – a La Repubblica című római napilapban csütörtökön megjelent interjújában nem vitatja a Szaddám által elkövetett bűncselekményeket, de leszögezi, hogy a halálos ítélet ellentétes a római katolikus egyház tanításaival.

Martino reményét fejezte ki, hogy az iraki hatóságok nem hajtják végre a verdiktet, mert ezáltal „bűncselekménnyel lenne büntetve egy másik bűn”. „Az ítélet általi halál nem természetes halál. Senki sem oszthat halált, még egy állam sem” – jelentette ki a pápai prelátus.


Nem old meg semmit?


Nem enyhíti Irakban a közösségek közötti feszültséget Szaddám Huszein volt elnök kivégzése, ráadásul az igazság kiszolgáltatásának érzetét sem kelti – vélte csütörtöki vezércikkében a La Libre Belgique című belga napilap.


A hamarosan végrehajtandó ítélet az újság szerint újraéleszti a vitát a halálbüntetés hívei és ellenzői között. A cikkíró hozzátette: a halálbüntetés mintegy törvényesíti az erőszakot, ez pedig bizonyosan nem az, amire a káoszban vergődő, közösségek közti feszültséggel küzdő Iraknak szüksége van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik