Nagyvilág

Fegyelmi eljárás az eutanáziát alkalmazó orvos ellen

Fegyelmi eljárás indult Mario Riccio olasz orvos ellen, aki a lélegeztetőgép lekapcsolásával halálba segített egy izomsorvadásban szenvedő olasz férfit – jelentette be a cremonai orvosi kamara.

Andrea Bianchi kamarai elnök a szerda esti bejelentésben nem részletezte, milyen szankciókra számíthat az altatóorvos, aki elismerte, hogy december 20-án teljesítette a betegsége végső stádiumában lévő Piergiorgio Welby kérését: lekapcsolta a 60 éves beteget életben tartó készüléket, és gyógyszerekkel enyhítette a haldokló szenvedését. Welby még aznap éjfél előtt meghalt.

Welbyt 18 éves korában támadta meg az izomsorvadás, és 1997-től lélegeztetőgéppel tartották életben. Állapota nyár óta romlott, teljes mozdulatlanságra és ágyhoz kötöttségre kényszerítve őt. A beteg már csak szemét mozgatva tudott kommunikálni környezetével.

Az Olaszországban 6 és 15 év közötti börtönnel sújtható eutanázia büntethetőségének eltörlését követelő Olasz Radikális Párt támogatta Welby hónapok óta vívott küzdelmét a kegyes halálhoz való jogáért. A beteg ilyen értelmű nyílt levelet intézett Giorgio Napolitano köztársasági elnökhöz. Az orvos lépése ugyanakkor éles politikai vitát keltett az országban, és az olasz katolikus egyház megtagadta Welbytől az egyházi temetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik