Nagyvilág

Moszkva rábólintott az Irán elleni ENSZ-határozatra

Oroszországnak alapjában véve megfelel az EU-trojka új BT-határozattervezete az iráni atomügyben, mely szankciókat vetne ki Teherán nukleáris ambíció miatt.

Oroszországnak lényegét tekintve megfelel a három európai nagyhatalom által az iráni atomüggyel kapcsolatban az ENSZ Biztonsági Tanácsában legutóbb beterjesztett határozattervezet, és ez alapja lehet egy későbbi konszenzusnak – közölte kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva.

„Ezt az új határozattervezetet alapjában véve figyelembe kell vennünk a mi megközelítésünk szempontjából. Továbbra is azon vagyunk, hogy konszenzusos megállapodásra jussunk a BT-ben, ami arra fogja sarkallni az irániakat, hogy tárgyaljanak, és teljesen együttműködjenek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel minden olyan kérdésben, amely még nyitva áll Irán nukleáris tevékenységével kapcsolatban” – mondta Lavrov.

A nyugati nagyhatalmak – a BT-tag Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és a harmadik európai nagyhatalom, Németország – szeretnék, ha a testület már ezen a héten szavazhatna egy konszenzussal megalkotott határozattervezetről, amelyben szankciókat vetnek ki Iránra nukleáris ambíciói miatt, pontosabban, mert nem tett eleget az ENSZ azon követelésének, hogy idén augusztus 31-éig függessze fel urándúsító tevékenységét, amelynek révén elvben fegyvert is elő tud állítani. Oroszország – amelynek szoros gazdasági kapcsolatai vannak Iránnal – és Kína mindeddig óvatos volt mindenféle büntetőintézkedéssel kapcsolatban.

Lavrov szombaton úgy nyilatkozott, hogy az év utolsó napjaiban van esély a konszenzusos határozattervezet megalkotására. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet a világszervezet New York-i székhelyén, ottani idő szerint hétfőn úgy nyilatkozott, hogy érezhető a haladás az egyezség felé, de Oroszországnak még mindig vannak fenntartásai bizonyos lehetséges szankciókkal, nevezetesen az utazási tilalommal, cégek bojkottálásával és pénzeszközök befagyasztásával kapcsolatban. Moszkva szerint például az utazási tilalom felesleges volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik