Nagyvilág

Kétezren tüntetnek Putyin ellen Moszkvában

Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok vezetésével mintegy kétezer liberális és baloldali tüntetett szombaton Moszkvában Vlagyimir Putyin elnök ellen "Putyinmentes Oroszországot" követelve, több mint 8000 rendőr és katona, rendőrkutyák gyűrűjében, helikopteres biztosítás mellett.

“Oroszország már nem demokratikus, hanem rendőrállam, ahol mindenfajta tüntetést a rendszer elleni fenyegetésnek tekintenek” – közölte Vlagyimir Rizskov független parlamenti képviselő, aki megdöbbenését fejezte ki a rendkívüli mértékű rendőri mozgósítás miatt.

“Oroszországot Putyin nélkül!” – skandálták a tüntetők a főváros Triumfalnaja (Diadal) terén, Vlagyimir Majakovszkij szovjet-orosz költő emlékművének talpazatánál. A tüntetők transzparensein “Nem a csecsenföldi háborúra!” és “Nem a rendőrállamra!” felirat volt olvasható, többen az októberben Moszkvában meggyilkolt Anna Politkovszkaja újságírónő fényképével vonultak fel.

A tüntetést az ellenzék összefogására törekvő Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok vezette. Kedden a rendőrség átkutatta a Kaszparov vezette mozgalom székházát, “szélsőséges” dokumentumokat keresve. Szövetségeseit a rendőrség figyelmeztette, hogy “felelősségre vonják őket a tüntetésen tanúsított magatartásuk miatt”.

A tüntetők összetétele elég vegyes volt, Mihail Kaszjanov volt kormányfő, jelenleg ellenzéki politikus és még a nemzeti bolsevik Eduard Limonov is részt vett a szombati tüntetésen Kaszparov mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik