Nagyvilág

Átvette a Nobel-békedíjat a szegények bankára

Átvette a Nobel-békedíjat vasárnap Oslóban a "szegények bankárjaként" emlegetett bangladesi Muhammad Junusz és az általa alapított bank, a Grameen képviselője.

“A díjjal a norvég Nobel bizottság idén a muzulmán világgal folytatandó párbeszédre, a nők helyzetére és a szegénység elleni küzdelemre kívánta irányítani a figyelmet” – mondta Ole Danbolt Mjoes, a Nobel bizottság elnöke, aki a norvég királyi család tagjai és több híresség, így Sharon Stone jelenlétében nyújtotta át a díjat.

Junusz, aki hazájában elsőként kapta a kitüntető díjat, azzal vált híressé, hogy a legelesettebb társadalmi rétegek számára hozzáférhető mikrohitelek biztosítására létesített pénzintézetet, amelynek kedvezményezettjei elsősorban nők.

Az igazoló okmány, az aranyérme és a 10 millió svéd koronás (mintegy 1,1 millió eurós) csekk átvételekor a 66 éves Junusz abbeli bizakodásának adott hangot, hogy az ő Nobel-békedíja bátorítást ad a világ szegénységének leküzdését szolgáló kezdeményezésekhez. “A békét a világon az igazságtalan gazdasági, társadalmi, politikai rend, a demokrácia hiánya, a környezeti pusztulás és az emberi jogok hiánya fenyegeti” – mondta Junusz, aki szerint szegénység azért létezik, mert a világ hagyja, hogy létezzen és keveset tesz ellene.

“Fel akartunk menni a Holdra, hát felmentünk: amit akarunk, azt elérjük” – érvelt a szegények bankjának alapítója. A pénzösszeg, amelyet a díjjal kapott – mondta – “jó ügyre lesz felhasználva”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik