Nagyvilág

Migrációs központok alapíthat az EU Afrikában

Az Európai Bizottság által szorgalmazott migrációs központok nem az illegális bevándorlás megfékezését céloznák, hanem olyan létesítmények, amelyek információkat és képzést biztosítanának az EU országaiba készülő, s ott törvényes munkát kereső afrikaiaknak.

A migrációs központokról szóló javaslatot az a csomagterv tartalmazza, amelyet csütörtökön ismertetett a brüsszeli testület. Az intézkedések célja az illegális bevándorlás csökkentése, s a terveket az EU állam- és kormányfői is megvitatják majd december közepi csúcstalálkozójukon.

Az EU-bizottság egyben jelezte, hogy 40 millió euróval segíti majd afrikai munkahelyek létrehozását, ezzel is próbálván csökkenteni a migrációs nyomást. Ez az összeg persze csak csepp a tengerben, s meg sem közelíti az igényeket. Ám Franco Frattini, az EU igazságügyi biztosa (a bevándorlási kérdések felelőse) jelezte: ez csak az első összeg, amit továbbiak követnek majd. S egyben sürgette a tagállamokat, hogy azok is “nyúljanak pénztárcájukba”.

Két évvel ezelőtt hatalmas vitát váltott ki az Európai Parlamentben, hogy Frattini “elődje” (azaz az igazságügyi posztra szánt, ám végül visszalépett, szintén olasz biztosjelölt, Rocco Buttiglione) támogatásáról biztosította azt a német ötletet, miszerint Észak-Afrikában hozzanak létre táborokat az EU-ba menedékjogért bejutni vágyó személyek megszűrésére. Az elképzelés az akkori német belügyminisztertől, Otto Schilytől származott, aki azzal indokolta elképzelését, hogy így elkerülhetőek lenének a sorozatos katasztrófák, az Olaszország és Spanyolország felé tartó lélekvesztők elsüllyedései, a menekülők halála. Tony Blair brit kormányfő pedig már 2003-ban javasolta tranzittáborok létrehozását az EU határain kívül. Ezekből az elképzelésekből azonban – többek között emberi jogi megfontolások miatt – nem lett semmi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik