Nagyvilág

Több száz résztvevő Markus Wolf temetésén

Az egykori NDK legendás hírszerzőfőnök november elején hunyt el Berlinben 83 éves korában.

Markus Wolf temetésén megjelent Valigymir Kotyenyev, Oroszország berlini nagykövete is, aki húsz éve ismerte Wolfot. A szertarás után a diplomata kijelentette: “Markus Wolf hazám igaz és hű barátja volt.”

A kémfőnök, aki több mint két évtizeden keresztül irányította a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi külföldi felderítését, közvetlenül Németország újraegyesítése előtt külföldre menekült. Előbb Moszkvában bujkált, majd Ausztrián keresztül hazatért. A hazatérést megelőző időszakban előkelő helyen szerepelt a német hatóságok által körözött személyek listáján.

Hazatérése után hosszas bírósági huzavonát követően egy düsseldorfi bíróság 1993-ban, hazaárulás vádja alapján, hat év börtönbüntetésre ítélte. Az ítéletet később felfüggesztették, s Wolfot feltételesen szabadlábra helyezték. Az elmúlt években idős kora ellenére rendkívül sokat szerepelt a nyilvánosság előtt. Több könyve jelent meg, a legutóbbi 2002-ben A barátok nem halnak meg címmel.

Wolf legismertebb akciói közé tartozik egy CDU-s honatya (Julius Steiner) lepénzelése a nyugatnémet parlamentben, a Bundestagban, amelynek ülésén, az 1972 áprilisában tartott bizalmi szavazáson e “megvásárolt” ellenzéki szavazattal sikerült megakadályozni Willy Brandt szociáldemokrata kancellár megbuktatását. Két évvel később viszont Brandt bukását idézte elő, hogy kiderült: a kormányfő legbelső környezetében tevékenykedő, a kancellár minden lépéséről tudomással bíró Günter Guillaume szintén a Stasi ügynöke volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik