Nagyvilág

Megjött a tél Európába

Bevonult a tél csütörtökön Európa több országába: Ausztriában néhol 40 centis hó esett, Lengyelország tengerparti részein áradásokat okoztak a tengeri szél által „visszaduzzasztott” folyók.

Felső-Ausztriában tömeges karambolokat idézett elő, és tetemes késéseket okozott a tömegközlekedésben. Linz térségében tükörjég borított számos utat, többet közülük le kellett zárni a sorozatos balesetek miatt. A tartomány más részein is télies időjárás uralkodott, és annak megfelelően Felső-Ausztria minden vidékén kedvezőtlenek voltak a közlekedési viszonyok.

Stájerországban tetemes károkat okozott a viharos szél: háztetőket tépett le és fákat csavart ki a földből. Salzburg tartományban helyenként negyven centiméternyi hó esett le a csütörtökre virradó éjszakán, sőt havazott a völgyekben is, azokban azonban „csak” a tíz centimétert érte el a hóréteg vastagsága. A havazás kisebb közlekedési baleseteket idézett elő, és nagy késéseket okozott a tömegközlekedésben. A meteorológusok még több havazást jeleztek péntekre.

Késő őszi vihar dúlta fel csütörtökön Lengyelország balti-tengeri partvidékét. A 120 kilométeres óránkénti sebességet is elérő északi szél felkorbácsolta a tenger hullámait, és hatalmas sós víztömegek zúdultak a tengerbe ömlő folyókba, illetve az azokból kiinduló csatornákba. A visszatorlasztott víz áradásokat okozott az ország tengerparti térségeiben – jelentette a lengyel rádió. Az ország nagy történelmi múltú, fontos északi kikötővárosának, Gdansknak egyes részeit is elöntötte az ár. A tűzoltóság nagy erőkkel vonult ki a parti erődítmények megszilárdítására és az elöntött városrészek víztelenítésére.

Lengyelország déli és nyugati részén heves havazás okozott fennakadásokat a közlekedésben. Számos koccanás, dugók és késések a tömegközlekedésben – ezek voltak a tél betoppanásának velejárói a lengyel utakon is.

Hatalmas szélviharok következtében a hét eleje óta kénytelen nélkülözni az áramot Oroszország leningrádi területének mintegy ötezer lakosa – közölte csütörtökön Moszkvában a rendkívüli helyzetek minisztériuma. A hét eleji szélvihar bőséges havazást is hozott magával, a szél és a lerakódó hó súlya számos villamos távvezeték szakadását okozta. Mintegy másfél ezer ember lakásában szünetel a távfűtés is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik