Nagyvilág

Késnek a török EU-csatlakozási tárgyalások

Az Európai Unió soros, finn elnöksége csütörtökön lemondta azt a találkozót, amelynek során a hét végén a török kormány és a két ciprusi közösség külügyminiszterei tanácskoztak volna Helsinkiben a török–ciprusi konfliktus megoldási lehetőségeiről.

A találkozó elmaradása azt jelenti, hogy ebben az ügyben a következő napokban már nem várható előrelépés. Márpedig az Európai Bizottság jövő heti, a török csatlakozási folyamatról szóló jelentésében várhatóan kemény bírálatok érik majd Ankarát amiatt, mert nem tartja be tavalyi döntését az EU–török vámunió kiterjesztéséről az új tagállamokra, így Ciprusra.

Szkeptikus hangok

A helsinki találkozónak az lett volna a célja, hogy az EU e bírálattal párhuzamosan pozitív fejleményekről is beszámolhasson: s ezek hiányában várhatóan tovább erősödnek majd azok a hangok az Európai Unióban, amelyek már eleve ellenzik az EU–török csatlakozási tárgyalásokat.

A finn elnökségi szóvivő azt nem közölte, hogy miért nem kerül sor a tervezett találkozóra, de állítólag a törököknek voltak ellenvetéseik a résztvevőkkel kapcsolatban. Ciprus szigete ugyanis 1974 óta két részre oszlik: északi részén – török támogatással – az Észak-ciprusi Török Köztársaság működik, míg a déli részen lévő, görög lakosságú Ciprusi Köztársaságot a török kormányzat mind a mai napig nem ismerte el jogilag, ezt a lépést a ciprusi kérdés megoldási folyamatának előrehaladásától téve függővé.

Sokrétű problémák

Törökország és az EU között tavaly októberben kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások, de ezek elég lassan haladnak. Részben azért, mert az európai közvélemény (s ennek nyomán a kormányzatok) jelentős része nem valami lelkesen fogadja a török belépés lehetőségét. Ráadásul kétségtelen, hogy Ankarának is számos reformot kell még végrehajtania.


Van egy harmadik probléma is, Törökország ugyanis nem pusztán a Ciprusi Köztársaság elismerésétől ódzkodik, de még a csatlakozási tárgyalások előfeltételeként született, a vámuniós egyezmény kiterjesztéséről kötött jegyzőkönyvet sem tartja be. Ezt a kiegészítő jegyzőkönyvet a törökök aláírták, de azóta sem ratifikálták, és a nicosiai vezetés felháborodása ellenére továbbra sem engedik be a ciprusi hajókat, repülőket az ország területére.

Az EU-külügyminiszterek már korábban figyelmeztettek, hogy a jegyzőkönyv érvényesítése minimális követelmény a törökökkel szemben, s közölték: ha Törökország nem tartja be maradéktalanul vállalt kötelezettségeit, az érinteni fogja a tárgyalások folyamatát. Ez egyes brüsszeli illetékesek szerint azt jelenti, hogy akár a csatlakozási tárgyalások részleges felfüggesztése is elképzelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik