Nagyvilág

Oroszországban tárgyal Rice

Oroszországba érkezik szombaton Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, az útról előzetesen nyilatkozó moszkvai külügyi illetékes szerint kétoldalú és nemzetközi kérdések is terítékre kerülnek a tárgyalásokon, s az orosz fél a kényes kérdéseket sem fogja megkerülni.

“Jó alkalom ez a találkozó arra, hogy áttekintsük valamennyi nemzetközi problémát, s a kétoldalú kapcsolatokat” – jelentette ki Szergej Kiszljak orosz külügyminiszter-helyettes az amerikai külügyminiszter moszkvai látogatásának előestéjén.

Az Interfax orosz hírügynökség által idézett orosz diplomata szerint Moszkva kész kényes témákat is megvitatni a szombati találkozón, úgyis mint a grúz-orosz diplomáciai válságot vagy Anna Politkovszkaja ellenzéki újságíró megölésének ügyét. “Nem bújunk el, nem kerüljük meg a komoly párbeszédet” – jelentette ki Kiszljak.

Condoleezza Rice Japánt, Dél-Koreát és Kínát érintő ázsiai körútról érkezik Oroszországba. Az amerikai külügyminiszter útjának fő célja az volt, hogy rávegye a felkeresett államokat az Észak-Korea elleni ENSZ-szankciók maradéktalan alkalmazására. A világszervezet azután rendelt el büntetőintézkedéseket a kelet-ázsiai sztálinista állammal szemben, hogy az október 9-én kísérleti atomrobbantást hajtott végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik