Nagyvilág

Az emberek harmada támogatja a kínzást

Egy nemzetközi felmérés szerint az emberek 59 százaléka ellenzi a kínzást, 29 százalékuk viszont támogatja, ha ez ártatlan emberek életét mentheti meg.

Az emberek jelentős többsége ellenzi a kínzás minden formáját, még akkor is, ha az így nyert információk esetleg ártatlan emberek életét menthetik meg – derül ki a BBC World Service nemzetközi felméréséből. A kutatás során 25 ország 27 ezer állampolgárát kérdezték meg arról, miként vélekedik a kínzásról, mint eszközről a terroristák, a terrorizmus ellen. A megkérdezettek 29 százaléka szerint a kormánynak élnie kéne a kínzás lehetőségével, ha ez segíthet a terrorcselekmények megakadályozásában, ezen keresztül ártatlan emberek életének megmentésében. (12 százaléknak nem volt határozott véleménye)

A kutatás eredményei szerint általában az egyes országokban annál nagyobb a kínzás támogatottsága, minél elkötelezettebbnek látják az ott élők hazájukat a gyűlöletkeltő politika elleni harcban. Alkalmazhatónak tartja a módszert a megkérdezett izraeliek 43 százaléka, az irakiak 42 százaléka, az amerikaiak 36 százaléka valamint az indiaiak 32 százaléka. Emellett különösen magas, eléri a negyven százalékot a kínzást támogatók aránya Indonéziában és a Fülöp-szigeteken is. Kínában is az átlagosnál többen támogatják (37 százalék), Nagy-Britanniában viszont az ellenzők vannak többen, mint általában. Az Egyesült Államok egyik legfőbb szövetségének számító britek a felmérés szerint 72 százalékban elutasítják a kínzást, mely jól mutatja a módszer általános elutasítottságát Nyugat-Európában Hazánk nem szerepelt ebben a felmérésben, a térségünkből a lengyelek jutottak szóhoz: 62 százalékuk ellenezte 27 százalékuk támogatta a kínzást.

USA: az alvásmegvonás engedélyezett


A kérdés igencsak aktuális, hiszen a George Bush amerikai elnök kedden írta alá azt a törvényt, amely megengedi agresszív módszerek alkalmazását a terrortevékenységgel gyanúsított személyek kihallgatásakor. A törvényt kimondja ugyan a terrorizmussal gyanúsított őrizetesek kínzásának tilalmát, de olyan kihallgatási módszereket intézményesít (például az alvásmegvonást), amelyek emberjogi szervezetek szerint határosak a kínzással. A törvényt még Bush párttársai közül is sokan bírálták, a republikánusok mindamellett várhatólag igyekeznek majd az új paragrafust felhasználni a november 7-i kongresszusi választásokat megelőző, már javában zajló kampányban arra, hogy kidomborítsák, milyen keményen lép fel a kormány a terroristákkal szemben.

Jogvédő szervezetek és az ellenzéki Demokrata Párt politikusai átdolgozott formájában is támadják a törvényt, mert az megítélésük szerint túl nagy szabadságot biztosít a hatóságoknak a foglyok kihallgatása terén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik