Külföld

Szakértői kormány Csehországban

admin
admin

2006. 10. 11. 14:52

Benyújtotta lemondását a parlamenti többség nélkül maradt cseh kormányfő, Mirek Topolánek. A döntés az államfő kezében van, legfőbb tanácsadója szerint Václav Klaus hajlik egy szakértői kormány kinevezésére.

Benyújtotta lemondását szerdán Mirek Topolánek cseh kormányfő, mert az általa vezetett kisebbségi polgári demokrata kabinet a múlt héten nem kapta meg a képviselőház bizalmát. Václav Klaus államfő elfogadta a miniszterelnök lemondását, amely egyben a kormány lemondása is, és megbízta Topoláneket, hogy az új kabinet megalakulásig ügyvezető kormányként intézze az ország dolgait. Az államfő megerősítette, hogy csütörtökön konzultációkat kezd a parlamenti pártokkal az új kormány megalakításáról.

Ez volt a negyedik

„A (júniusi) választás alapján teljesen egyenrangú politikai blokkok jöttek létre. A helyzet egyetlen megoldása az új politikai tárgyalások megindítása” – jelentette ki Klaus a kormány lemondásának elfogadása után. Emlékeztetett rá: három és fél éve van hivatalban, és eddig már négy kormány lemondását kellett elfogadnia, amit nem tart jónak. Úgy vélte: ez azt jelzi, hogy Csehországban aránylag labilisak a belpolitikai erőviszonyok. Az államfő újságíróknak nyilatkozva megerősítette: csütörtökön konzultációkat kezd a parlamenti pártokkal az új kormány megalakításáról.

Míg Topolánek kinevezése előtt Klaus csak a pártelnökökkel tárgyalt, most a pártok küldöttségeivel fog konzultálni. A megbeszéléseket a kisebb pártokkal kezdi, majd a két nagy – a szociáldemokraták és a polgári demokraták – küldöttségét hallgatja meg.

Ladislav Jakl, az államfő legfőbb tanácsadója és titkára úgy nyilatkozott, Václav Klaus hajlik arra, hogy a patthelyzetet egy szakértői kormány felállításával oldják meg, amely az előre hozott választásig vezetné az országot. Maga Klaus azonban nyíltan ebben a kérdésben még nem foglalt állást. Csupán annyit jelzett a múlt héten, hogy újabb kormányalakítási megbízatást csak a helyhatósági és a részleges szenátusi választás után, tehát legkorábban október végén ad valakinek.

Nincs kormány többség nélkül

Politikai elemzők azonnal felhívták a figyelmet arra, hogy a hatályos alkotmány szerint egy szakértői kormánynak is bizalmat kell kapnia a parlamentben, tehát mindenképpen szükség van a politikai erők előzetes megállapodására. A sajtóban számos találgatás látott napvilágot, hogy ki lehet az, aki kormányalakítási megbízatást kap Klaustól. Mindkét nagy párt magának követeli ezt a lehetőséget.

A csehországi belpolitikai patthelyzet alapvetően abból ered, hogy a június elején lezajlott választás eredménye alapján a baloldal és a jobboldal egyaránt száz-száz mandátummal rendelkezik a 200 tagú képviselőházban, így előzetes megállapodás nélkül az egyik fél sem tudja leszavazni a másikat. A helyzet további következménye, hogy a képviselőháznak is csak ideiglenes elnöke van.

A képviselőházi elnök személye ugyanis kulcsfontosságú, mert az esetleges harmadik kormányalakítási kísérletnél már nem az államfő, hanem ő nevezi meg az új kormányfőt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

On 20.07.2017 more than 10000 people protested in front of the presidential palace in Warsaw against the ongoing process of changing the judicial system of the country. - NO WIRE SERVICE - Photo: Jan A. Nicolas/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.