Nagyvilág

Kezet fogott Fico és Gyurcsány

Megkezdődött a visegrádi négyek kormányfőinek csúcstalálkozója Visegrádon, a Mátyás Király Múzeumban. Robert Fico szlovák és Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő először találkoztak személyesen, de négyszemközt mégsem tárgyalnak.

A visegrádi együttműködés megalakulásának 15. évfordulóján a Duna-parti városban találkozik a négy ország miniszterelnöke: Gyurcsány Ferenc magyar, Mirek Topolánek cseh, Jaroslaw Kaczynski lengyel és Robert Fico szlovák kormányfő.

Nem beszélnek az atrocitásokról?


A korábbi tervek között szerepelt, hogy a visegrádi négyes találkozó mellett Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök kétoldalú tárgyalást is folytat, amelyen a szlovákiai magyarellenes incidensek ügye is téma lesz. Göncz Kinga magyar külügyminiszter azonban a helyszínen az újságíróknak elmondta: a V4-csúcs kapcsán egyetlen kétoldalú találkozót sem tartanak.


Gyurcsány Ferenc szerint a szlovák miniszterelnök és ő gyökeresen eltérően látják a szlovákiai magyarellenes incidenseket. A magyar kormányfő szerint csak akkor van értelme egyeztetni, ha sikeres lehet a találkozó, ehhez azonban még több időre és munkára van szükség. Robert Fico hangsúlyozta: kormánya felkészült a tárgyalásokra.


Mint arról lapunk is sokszor beszámolt, a Fico vezetésével megalakult „katasztrófakoalíció” hatalomba lépése óta több magyart inzultáltak Szlovákiában. A legsúlyosabb eset egy nyitrai egyetemista lányé, akit állítása szerint két férfi megrugdosott és blúzára magyarellenes felíratokat írt, miután magyarul hallották beszélni. A szlovák rendőrség ezzel szemben azt állítja, hogy a lány csak kitalálta a történetet, mert félt az államvizsgától. Az eset óta nem érkezett etnikai konfliktusról hír.


Szovákia átveszi az elnökséget


Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök a királyi palota Herkules-kútjánál fogadta az érkező kormányfőket. Az esemény színhelyétől nem messze egy kisebb csoport Gyurcsány-ellenes tüntetést szervezett. Az út szélén transzparenseket függesztettek ki. A néhány fős csoport magánemberként érkezett, nem tartoznak semmilyen szervezethez.

A találkozó tervezett napirendjén szerepelnek a magyar elnökség eredményei, a V4 jövőjével kapcsolatos elképzelések, a schengeni övezethez való csatlakozás ügye, valamint az uniós tagsághoz kötődő egyéb időszerű kérdések.

Az eseményen Pozsony hivatalosan átveszi Budapesttől a V4 soros elnökséget. A kormányfők egyetértésüket fogják adni ahhoz, hogy a Nemzetközi Visegrádi Alap évi költségvetését 2007-től az eddigi évi 3,2 millió euróról 5 millióra növeljék. A közlemény kiemeli: az alap a közép-európai modernizációs törekvésekhez, különösen a versenyképesség növelését szolgáló kutatási-fejlesztési projektekhez, valamint oktatási és kulturális programokhoz nyújt támogatást pályázatok útján.

A csúcsértekezleten a miniszterelnökök a tervek szerint közös nyilatkozatot fogadnak el, emellett a 15. évforduló alkalmából az együttműködés első másfél évtizedének eredményeit összegző kötet jelenik meg, amelyhez a részes országok kiemelkedő politikai személyiségei – miniszterelnökök, külügyminiszterek – és politológusai, külpolitikai szakértői készítettek cikkeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik