Nagyvilág

Az izraeli hadsereg elhagyta Libanont

Befejeződött az izraeli hadsereg kivonása Libanonból vasárnap hajnalban, a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyvereseivel vívott háborút lezáró ENSZ-határozatnak megfelelően - közölték izraeli források.

Az utolsó katona közép-európai idő szerint hajnali fél három után hagyta el Libanont – közölték nevük elhallgatását kérő védelmi illetékesek. Az utolsó harckocsik és katonák Zaritnál lépték át a határt.


“Most a libanoni kormány kezében van a felelősség Libanonért, és természetesen az ENSZ-ében, így a Hezbollah minden tettéért Libanon a felelős” – szögezte le Cvika Golán őrnagy, az izraeli hadsereg szóvivője.


Dan Haluc altábornagy, vezérkari főnök mindamellett vasárnap a katonai rádióban nyilatkozva hangsúlyozta, hogy ha a Hezbollah visszatér Dél-Libanonba, és megpróbálja újjáépíteni infrastruktúráját a határtérségben, “azzal szemben fel fogunk lépni”. Megjegyezte, hogy a megosztott Gadzsar határfalu libanoni oldalán még maradt néhány izraeli katona, de reményét fejezte ki, hogy pár napon belül ők is kivonulhatnak onnan.


A 34 napos háborúban, amelyet azután tört ki, hogy a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei július 12-én megöltek három izraeli katonát, és kettőt elhurcoltak, mintegy 1200 libanoni – többségében polgári személy – és 157 izraeli halt meg.


A vezérkari főnök arról is beszélt a rádióban, hogy az izraeli hadsereg fontolgatja egy nagyobb szabású szárazföldi offenzíva indítását a Gázai övezetben, megakadályozandó, hogy a palesztinok folytassák házi készítésű Kasszám rakétáik kilövését izraeli területre. Izrael június végén indított átfogó offenzívát az övezetben, miután palesztin fegyveresek a határon átlépve megöltek két izraeli katonát, egyet pedig elhurcoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik