Nagyvilág

Soros György: bombákkal nem lehet demokráciát teremteni

Soros György szerint „bombákkal nem egyengetheti Washington a közel-keleti béke és demokrácia útját".

„Nem működik az az elképzelés, hogy a demokráciát katonai úton meg lehet teremteni” – jelentette ki csütörtökön az amerikai–magyar pénzember, nemzetközi nagybefektető New Yorkban, az egyik legbefolyásosabb amerikai külpolitikai agytröszt, a Council on Foreign Relations (Külkapcsolatok Tanácsa) ülésén. Úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok ezzel a megközelítéssel lekerült arról az erkölcsi magaslatról, amelyen korábban állt, s az iraki háború aláásta az Egyesült Államok vezető szerepét a világban.

Egy, az Egyesült Államok közel-keleti politikáját ostorozó könyvet népszerűsítő beszédében Soros rámutatott: a véres iraki konfliktus olyan ellenérzéseket váltott ki az arab világban, hogy azok negatív hatása mellett eltörpülnek az iraki rendszer megváltozásának esetleges előnyei.

Arra is felhívta a figyelmet: George Bush elnök „velünk vagy ellenünk” politikája akadályozza Amerikát abban, hogy különbséget tegyen az al-Kaida nemzetközi terroristaszervezet, illetve olyan szervezetek között, mint a palesztin Hamasz vagy a libanoni Hezbollah, amelyek esetében politikai eszközök is alkalmazhatók lennének.

Soros György több millió dollárral segítette az amerikai Demokrata Párt jelöltjét George Bush hivatalban lévő elnökkel szemben a 2004-es elnökválasztás idején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik