Nagyvilág

Uniós milliárdokat keresnek hazánkban

A magyar kormányt bíráló Constanze Krehl szociáldemokrata EP-képviselő hazánkba látogatott, hogy felmérje a helyzetet
– számolt be a budapesti zavargásokról szóló tudosításokat továbbra is vezető hírként kezelő Deutschlandfunk német rádióállomás.

Továbbra is vezető hírben számolt be a Deutschlandfunk német rádióállomás az éjszakai budapesti tüntetésekről csütörtökön, kiemelte ugyanakkor, hogy a korábbi demonstrációkkal ellentétben a legutóbbiak nagyobbrészt békések voltak. A tudósításban a Deutschlandfunk közölte, hogy az éjszakai megmozduláson ismét több mint tízezer ember vett részt, s a tüntetők ezúttal is Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök lemondását követelték. A rendőrség azonban – mint a rádió fogalmazott – a tömegből „kiemelte” a valódi randalírozókat, akik a tüntetőket erőszakos cselekményekre igyekeztek bujtogatni.

Közvetve bírálta Magyarországot a Deutschlandfunknak nyilatkozva Constanze Krehl, az Európai Parlament német szociáldemokrata képviselője. Krehl hangoztatta: Magyarország azért lett az Európai Unió tagállama, hogy az emberek számára jobb életviszonyokat teremtsen, nem pedig azért, hogy a lakosságot még elégedetlenebbé tegye. „Az EU milliárdokat invesztált az országba, hogy segítse a kormányt a felemelkedés megteremtésében” – jelentette ki a német politikus, aki a rádió értesülései szerint Magyarországra utazott, hogy felmérje a jelenlegi politikai, illetve gazdasági helyzetet.

A budapesti eseményekkel kapcsolatban megszólaltatta a Deutschlandfunk Konrád György írót is. A Németországban rendkívül nagy tekintélynek örvendő Konrád – aki 2001-ben a Nagy Károly frank uralkodóról elnevezett, az európai egyesítésben szerzett kiemelkedő érdemeket elismerő, nemzetközi Károly-díjban részesült – a német rádiónak nyilatkozva elutasította, hogy párhuzamot vonjanak az 1956-os népfelkelés és a mostani események között. A jelenlegi kormányt törvényesen választották meg, az ellenzék azonban felelőtlen módon feszültséget szít a lakosság körében – jelentette ki Konrád György, hangoztatva, hogy a tüntetők esetében egy marginális és szélsőjobboldali csoportról van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik