Nagyvilág

Szankciókat vezettek be Észak-Korea ellen

Japán és Ausztrália új pénzügyi szankciókat vezetett be Észak-Korea ellen az ország ballisztikus rakétakísérletei miatt, az intézkedések még kedden életbe lépnek.

A szankciók keretében befagyasztják a rakétaprogrammal vagy tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatba hozható csoportok pénzügyi tranzakcióit, A még kedden érvénybe lépõ intézkedések 15 csoportot és egy magánszemélyt érintenek, míg az ezzel csaknem teljesen azonos ausztrál listán 12 csoport és egy magánszemély neve szerepel – írja a BBC.

A lépésre azt követõen került sor, hogy Észak-Korea újabb rakétakísérleteket hajtott végre júliusban, magára haragítva ezzel a nemzetközi közösséget. A büntető intézkedések összhangban állnának az ENSZ határozatával, amelyet a júliusi észak-koreai rakétakísérletre válaszolva fogadtak el. Phenjan azzal is felbosszantotta Tokiót, hogy nem mutat semmi hajlandóságot az észak-koreai atomprogramról folyó, megrekedt hatoldalú tárgyalásokhoz való visszatéréshez.

Phenjan egy éve elvben beleegyezett, hogy gazdasági segítségnyújtás és biztonsági garanciák fejében lemond atomprogramjáról, de ősz óta bojkottálja a nukleáris terveiről folyó tárgyalásokat.

Észak-Korea számos bombához elegendő plutóniummal rendelkezik, de bizonyos fejlesztéseket még el kell végezni, hogy megbízható fegyvert állítsanak elő –írja a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik