Nagyvilág

Szemtanúkat keres a megvert nyitrai lány

Egy kék színű magyar rendszámú autó utasai - harminc év körüli férfi és nő - tanúsíthatnának olyan körülményeket, amelyekkel cáfolni lehetne a szlovák rendőrség megállapításait – állítja M. Hedvig ügyvédje. A nyitrai lány az Új Szóban részletesen nyilatkozott a megveréséről.

Gál Gábor, egy galántai ügyvédi iroda tulajdonosa az MKP képviselője, a szlovák parlament összeférhetetlenségi bizottságának elnöke az MTI pozsonyi tudósítóját tájékoztatva elmondta: a sértett diáklány soha nem állította azt, hogy a mobiltelefonján hallották-e őt magyarul beszélni a támadói. Az őt ért sokk miatt ugyanis nem lehetett biztos abban, hogy korábban, telefonálás közben, vagy röviddel a megtámadása előtt hallották-e őt magyarul beszélni. A nyitrai Híd utcán ugyanis egy kék színű, magyar rendszámú gépkocsiban ülő pár, egy harminc év körüli férfi és nő augusztus 25-én, nem sokkal reggel hét óra után előbb angolul, majd németül, aztán magyarul azt kérdezték tőle, hogy merre tudnának Érsekújvár irányába kijutni Nyitráról.

Segítséget várnak

M. Hedvig az ismeretlen utazókat magyarul igazította el, utána haladt tovább az egyetem felé, ahol aztán megtámadták. A sértett kitart eredeti vallomása mellett – jelezte a védője. A rendőrség elleni panaszjoggal élni kívánó Gál Gábor szerint nagy nyomatékkal bírna az eljárásban, ha a két személy jelentkezne. Elmondta: védence soha nem állította határozottan, hogy telefonálás közben vagy más alkalommal hallhatták-e a támadói, hogy magyarul beszél.

Gál panaszának részét képezi, hogy – szavai – szerint “M. Hedviget szombaton a rendőrség hat órán át tartó kihallgatás során, verbális eszközökkel próbálta rákényszeríteni, hogy vonja vissza a vallomását. Ez a személyi szabadság korlátozásának minősül”. M. Hedvig azt állította, hogy augusztus 25-én, vizsgára menet támadt rá két kopaszra nyírt ismeretlen. Az ügy nemzetközi vihart kavart, kiélezte a magyar-szlovák viszonyt, diplomáciai jegyzékváltásokat, külügyminiszteri találkozókat vont maga után. A lapok azóta is vezető helyen írnak az időközben újabb incidensekkel is igazolódó szlovákiai magyarverésekről, nemkülönben a magyarországi reakciókról.

“a legrosszabbra is fel voltam készülve”

A szerdán megjelenő Új Szó című magyar nyelvű szlovákiai napilapnak M. Hedvig exkluzív interjút adott az esetről. M. Hedvig megerősítette: kész magát alávetni hazugságvizsgálatnak, ha kell elmeszakértői vizsgálatnak is. Azt mondta: felháborodást és tehetetlenséget érez, meglepetést azonban nem, mert a szombati kihallgatás után a legrosszabbra is fel volt készülve.

Szombaton kora reggel két nyomozó jött érte, akikkel azért volt hajlandó elmenni, mert ígéretük szerint két gyanúsítottal akarják őt szembesíteni. Útközben kedvesek voltak vele, a kapitányságon már arról próbálták meggyőzni, hogy jobb lesz, ha bevallja: az egész ügyet csak kitalálta – mondta M. Hedvig, akinek felduzzadt, véraláfutásos arcáról készült , nyilvánvalóan súlyos külsérelmi nyomokat tanúsító fotója is látható a lapban.

“Kimondottan durvák voltak, szidalmaztak. A mobiltelefonomat kikapcsoltatták velem, nem engedték, hogy ügyvédet hívjak. Azt mondták, hogy olyan hazug vagyok, hogy magam is elhiszem, amit mondok, szégyent hozok a nemzetemre és az egész országra. Ordítottak rám, hogy ha nem vallok be mindent, előzetes letartóztatásba helyeznek. Aztán kiraktak másfél órára a folyosóra, és tízpercenként megkérdezték, meggondoltam-e magam. Én csak azt ismételgettem, hogy amire emlékszem, azt el is mondtam, de nincs mit bevallanom” – idézi fel a történteket, s azt, hogy csak az édesanyja többszöri telefonos követelése nyomán engedték el, aki a rendőrökkel közölte: ügyvédet küld a lánya mellé. M. Hedvig nem a rendőrök vitték haza, hanem a barátja ment érte.

“Szlovákiában szlovákul”

Állításainak rendőrségi megkérdőjelezése után a lány olyannyira elbizonytalanodott, hogy pszichológushoz fordult akinek a “segítségével sikerült sok mindent felelevenítenem.” Emlékszik arra, hogy egy magyar rendszámú kék személygépkocsi utasait igazította el Érsekújvár irányába. Velük magyarul beszélt. “Ezt a beszélgetést hallhatták a támadóim, akik már a híd alatt kiáltottak rám, hogy ’Szlovákiában szlovákul’” , mire ő a békesség kedvéért jóváhagyó igennel válaszolt, és kérte őket, hogy hagyják békén. Azok azonban közrefogták, hajánál fogva a cserjésbe vonszolták. “Kaptam egy pofont és ettől eleredt az orrom vére, a táskámban is minden véres lett, lelöktek a földre, a fűbe, majd hasba rúgtak. Ekkor veszíthettem el az eszméletemet, mert utána már csak arra emlékszem, hogy fáztam. Valahogy összeszedtem magam, és elindultam az egyetem felé,” ahol aztán bevitték őt az irodába, kérdezgették. “Meg tudtam mondani ki vagyok, hol vagyok, de fokozatosan mintha köd szállt volna az agyamra.”

Néhány óra múlva a rendőrség a nyitrai, majd éjszaka a dunaszerdahelyi kórházban kihallgatta őt. “Már akkor olyanokat kérdeztek, hogy kapcsolatban állok-e az MKP-val, (Magyar Koalíció Pártja) szándékomban áll-e megszellőztetni az ügyet, kinek akarok nyilatkozni, de azt gondoltam, ez a szokványos eljárás.

A Robert Fico miniszterelnökkel kedden közös sajtótájékoztatót tartó Kalinák számos az mellett szóló bizonyítékot sorolt fel, hogy M. Hedvig színlelet történetet adott elő a rendőrségnek. A belügyminiszter szerint a rendőrség perdöntő bizonyítékai között elsődleges helye van a lány nyálából vett DNS-mintának, mert ez azonos azon boríték levélbélyegének ragasztójában talált nyál DNS-adataival, amelyben egy ismeretlen feladó M. Hedvig személyes okmányait visszaküldte a tulajdonosának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik