Nagyvilág

Bush: a korábbi amerikai külpolitika ma nem folytatható

George Bush szerint az általa meghirdetett "szabadság napirendre" azért volt és van szükség, mert a 2001 előtti amerikai külpolitika nyomán erősödhetett meg a radikális iszlám mozgalmat tápláló harag és gyűlölet - az amerikai elnök a The Wall Street Journal című lapnak nyilatkozott.

Bush az öt évvel ezelőtti terrortámadások évfordulója előtt adott interjúban a konzervatív lapban azt hangoztatta: az Egyesült Államok biztonsága hosszú távon csak úgy biztosítható, ha legyőzi a radikális iszlámista mozgalmat tápláló harag és gyűlölet ideológiáját. Ennek megerősödésében szerinte döntő szerepe volt a 9/11-es merényletek előtti washingtoni ideológiának és külpolitikának, amelynek a stabilitás volt a kulcseleme. Az amerikai kormány akkor még azt vallotta, hogy nem számít a kormányforma kérdése, az a fontos, hogy a világ stabilnak mutatkozzon, és az Egyesült Államok a rövid távú geopolitikai játszmákban nyerjen. Ez az elmélet és gyakorlat a kommunizmus ellen működött, de a mai Közel-Keleten már nem alkalmazható – mondta az elnök visszautasítva azt a vádat, hogy a térségben a demokrácia terjesztését célul tűző doktrínája halott.

The Wall Street Journal: helyes, hogy Bush kitart

A The Wall Street Journal hétvégi száma amellett, hogy elismerte a Bush-kormány több taktikai hibáját, alapvetően védelmébe vette az elnök stratégiáját. A Bush-kormány jelentősen meggyöngítette az al-Kaida terrorhálózatot, erre példa, hogy Amerika területén 2001 óta nem hajtottak végre támadást. Az iraki háború sem volt stratégiai baklövés, legfeljebb a végrehajtásban követtek el hibákat; s nem az iraki tömegpusztító fegyverek megléte a fontos, maga Szaddám Huszein exdiktátor volt ilyen fegyver országa lakossága és a környező országok ellenében. Az újság szerint a Hamasz győzelme, az iraki nehéz helyzet, a libanoni viszály bizonytalan kimenetele, valamint Irán agresszív fellépése mind azt vetítik előre, hogy a Republikánus Pártnak a novemberi általános választásokon meg kell fizetni a Bush-féle stratégia árát. Mégis helyes, hogy Bush kitart, mert elnöksége legnagyobb felelőssége arra emlékeztetni az amerikaiakat, a terrorista fenyegetés nem csökkent. A 2001. szeptember 11-i támadás képeinek feledésbe merülésével veszélyes illúzió azt hinni, ha az amerikaiak elhagyják Irakot és tágabb értelemben a Közel-Keletet, akkor az nem lesz hatással az Egyesült Államok biztonságára nézve.

The New York Times: nem tartható Bush politikája

A liberális The New York Times vasárnap ezzel szemben azt írta: Bush nyilvánvalóan vissza akarja forgatni az óra mutatóját az iraki háború előtti időre. Akkor még könnyű volt kikezdhetetlen főparancsnoknak beállítani az elnököt, hiszen még nem merültek fel a kormány hozzá nem értésével kapcsolatos kérdések, amelyeket a Katrina hurrikán utáni késedelmes központi fellépés is felvetett.

George Bush kiterjedt és agresszív kampányba kezdett azért, hogy visszaszerezze több mint két éve elvesztett magabiztosságát. Igyekezete arra irányul, hogy elterelje a figyelmet Irakról és általánosságban, a terrorizmus elleni háború szükségességéről értekezzen – írta a The New York Times.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik