Nagyvilág

Ötvennégyen haltak meg az indiai bányarobbanásban

Ötvennégy bányász vesztette életét egy szénbánya mélyén történt robbanásban India keleti részén a nagyrészt sikertelen mentési kísérletek után - közölték pénteken a helyi hatóságok.

A szerencsétlenség még szerdán történt, a Bihár szövetségi államban található Dhanbád körzetében. Összesen ötvenhét bányász tartózkodott a közel ötszáz méteres mélységben a robbanás időpontjában. Hármukat sikerült kimeneti, ők égési sérüléseket szenvedtek. Ötvennégy társuknak viszont már csak a holttestét tudták a felszínre hozni.

A mentési munkálatok alatt a bánya bejáratánál több ezren gyűltek össze, köztük a bányászok családtagjai. Néhányukat a rendőrségnek kellett visszatartania, mert le akartak menni a bányába. A családtagok szerint a baleset azért következett be, mert a biztonsági intézkedések elégtelenek voltak. A rendőrség vizsgálja a katasztrófa okát.

Az elmúlt húsz évben több mint ezer bányász vesztette életét Indiában szerencsétlenség következtében. Dhanbádban 1975-ben 375-en haltak meg egy másik szénbányában történt robbanáskor, majd tíz évvel később egy másik balesetben ismét csaknem ugyanannyian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik