Nagyvilág

Auschwitzi látogatásra hívták az iráni elnököt

Auschwitzi látogatásra hívta Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt Noah Flug, a holokauszt-túlélők izraeli szervezetének elnöke – adta hírül csütörtökön a Háárec című izraeli napilap.

A Center of Organizations of Holocaust Survivors in Israel (COHSI) nevű szervezet vezetője levelében azt írta az iráni elnöknek, hogy elnökké válása óta „nagy figyelemmel követjük közéleti szerepléseit és rasszista megnyilatkozásait, valamint azt a tényt, hogy Ön sorozatosan tagadja a holokausztot.” Noah Flug – aki maga is az auschwitzi haláltábor túlélője – utalt az iráni elnöknek Angela Merkel német kancellárhoz küldött írására, amelyben Ahmadinezsád azt bizonygatta, hogy a holokausztot a szövetségesek találták ki Németország megszégyenítésére.

„Ez nem az első alkalom, hogy Ön kétségbe vonja hatmillió zsidó meggyilkolását. Arra a nyilvánvaló következtetésre jutottam, hogy Önnek teljes mértékben hiányoznak az ismeretei a témáról” – fejtette ki levelében a holokauszt-túlélők izraeli szervezetének elnöke. Flug kifejezte azirányú meggyőződését, hogy a holokauszt-túlélők tanúvallomásait hallgatva csökkenni fog az iráni elnöknek a zsidók iránti gyűlölete, és növekedni fog a béke iránti vágya.

A szervezet elnöke arra kérte továbbá a perzsa állam vezetőjét, hogy hívja meg a holokauszt túlélőit arra a decemberre tervezett iráni konferenciára, amelyben olyan témákról tartanak előadásokat, mint „Az európai antiszemitizmus okai” vagy a „Holokauszt és Cionizmus”. Flug szerint a túlélők meghívása lehetővé tenné, hogy „komoly és tényszerű eszmecsere alakuljon ki a kérdésről”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik