Nagyvilág

Szlovákia: „mértéktelen magyar reagálások”

A szlovák diplomácia közleményben adott hangot afölötti meglepetésének, hogy a magyar fél nem méltányolja a szlovák kormánynak és a szlovák hatóságoknak azokat az erőfeszítéseit, amelyeket a szélsőséges magyarellenes jelenségek megfékezése érdekében kifejtettek.

Az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott közleményben a szlovák Külügyminisztérium azt hangsúlyozza, hogy Ján Kubis külügyminiszter a magyar külügyminisztériumi bekéretés miatt évi rendes szabadságáról volt kénytelen visszarendelni budapesti állomáshelyére Juraj Migas szlovák nagykövetet.


A sorozatos magyarellenes incidens miatt berendelt szlovák nagykövet a magyar felet arról tájékoztatta, hogy „a szlovák kormány és a jelentős politikai pártok, köztük a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is egyértelműen elítélték a szélsőségesség és a gyűlölködés mindazon jelenségeit, amelyek az elmúlt napokban a Szlovák és a Magyar Köztársaság területén megestek”.

A találkozón a pozsonyi nagykövet úgy fogalmazott: „A szlovák kormány a maga területén teljes elszántsággal kész folytatni az ilyen megnyilvánulások ellen foganatosított intézkedéseit”, egyszersmind világossá tette, hogy „a gyalázatos magyarellenes nyitrai incidens” elkövetőinek felderítése érdekében különleges nyomozócsoportokat vetett be.

Meglepődtek

Juraj Mígas budapesti szlovák nagykövet azonban „meglepetésének adott hangot, amiért a magyar fél nem vesz tudomást a szlovák kormány és a szlovák hatóságok hatékony, a szélsőséges megnyilvánulások elleni minden lépéséről” – fogalmaz közleményében a pozsonyi külügyminisztérium.

Észrevételezi, hogy az esetek „túlzott publicitása, a nyilatkozatok sokasága és a magyar fél mértéktelen reagálásai a feszültségkeltés légkörét erősítik”, mi több, Szlovákia úgy tapasztalja, hogy „a magyar szervek internacionalizálják a kérdést, melynek nemzetközi pertraktalásával országunk jó hírnevét károsítják”.

A pozsonyi közlemény emlékeztet arra, hogy a budapesti szlovák nagykövet a magyar féltől hasonlóképpen „tájékoztatást kért a Magyarországon elszaporodó szlovákellenes megnyilvánulások kivizsgálásának” folyamatáról, és méltányolta a budapesti szlovák nagykövetséget ért incidens ügyében tett kedvező lépéseket.

Kritika Németh Zsoltnak

Ezzel együtt a szlovák diplomata nyugtalanságának adott hangot a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke részéről elhangzott, szlovák részről azonban elfogadhatatlan kijelentések miatt, egyszersmind kérte a magyar kormány ezzel kapcsolatos hivatalos álláspontját.

Az utalás vélhetően Németh Zsolt néhány néhány héttel ezelőtti megszólalására vonatkozik. A fideszes politikus a Magyar Református Világtalálkozón úgy vélekedett, hogy “a fasizmus határait súroló szlovák kormányzati politikával kell szembenézniük a szlovákiai magyaroknak.”

Szóbeli jegyzék

A diplomáciai találkozót követően Szőke László, a Külügyminisztérium szakállamtitkára úgy fogalmazott: Nyugtázzuk, hogy a szlovák miniszterelnök vasárnap személyesen is kitért a magyar diáklány elleni nyitrai incidensre, ugyanakkor továbbra is arra kérjük Robert Ficót, következetesen és a lehető leghatározottabban ítéljen el minden olyan megnyilvánulást és tettet, ami a szlovákiai magyar kisebbségre nézve bántó, sértő vagy veszélyes lenne – mondta, miután hétfőn délelőtt a külügyminisztérium épületében átadta a magyar fél szóbeli jegyzékét Szlovákia budapesti nagykövetének. Részletek >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik