Nagyvilág

Újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe Németországban

Harmadik gyanúsítottat vett őrizetbe pénteken a német rendőrség a július végén megkísérelt vasúti merényletekkel összefüggésben.

A karlsruhei szövetségi ügyészség kora délutáni közlése szerint az illetőt, akinek a nevét nem közölték, Konstanzban vették őrizetbe. Jelenleg folyik annak a diákotthonnak az átkutatása, ahol az illető lakott. A férfi a múlt szombaton Kielben lefogott feltételezett vasúti merénylő, a libanoni állampolgárságú Juszuf Mohamed el-Hadzsdib környezetéhez tartozik – tájékoztatott az ügyészség.

Az egyelőre nem világos, hogy a Konstanzban elfogott gyanúsítottnak milyen mértékben van köze a július 31-én két regionális vont ellen megkísérelt merényletek előkészítéséhez. Az illetőt azzal is gyanúsítják a német hatóságok, hogy tagja egy terrorista szervezetnek.

A második gyanúsított, Dzsihád Hamad csütörtökön adta fel magát a libanoni Tripoliban, miután a német hatóságok nemzetközi letartóztatási parancsot adtak ki ellene. Libanoni biztonsági körökből származó értesülés szerint Hamad időközben elsőrendű gyanúsítottá lépett elő.

A két gyanúsítottat azzal vádolják, hogy július 31-én merénylet kíséreltek meg egy dortmundi és egy koblenzi regionális vonaton, ahol robbanószerkezeteket tartalmazó bőröndöket helyeztek el. A bőröndöket távirányítással kívánták felrobbantani, a merényletek azonban “műszaki hiba” miatt nem sikerültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik