Nagyvilág

Villámcsapás miatt zuhanhatott le az orosz utasszállító

Bár még folyik a szerencsételnül járt gép nemrég megtalált fekete dobozának vizsgálata, az orosz vezetés biztosan állítja, hogy villlámcsapás érte a kelet-ukrajnai Donyeck közelében kedden lezuhant Tu-154 típusú orosz utasszállító repülőgépet a katasztrófát megelőző percekben.

Megtalálták a kedden Kelet-Ukrajnában lezuhant orosz utasszállító repülőgép két adatrögzítőjét – jelentette be szerdán az orosz közlekedési miniszter. A 171 emberéletet követelő katasztrófa okait még vizsgálják, de valószínűnek tartják, hogy villám csapott a gépbe. A Pulkovói Légitársaságnak a fekete-tengeri Anapa üdülőhelyről Szentpétervárra tartó repülőgépe zivatarfrontba került, a gépet villámcsapás érte, majd 10-11 ezer méteres magasságból lezuhant és kigyulladt. A gép személyzete a katasztrófát megelőző percekben négyszer is vészjelzést adott le.

A katasztrófa helyszínére kedd este Moszvkából megérkezett a minisztérium első mentőalakulata, hogy bekapcsolódjon az ukrán hatóságok által megkezdett mentési mnkálatokba.
A szentpétervári hatóságok tudomása szerint a gépen külföldiek is utaztak. A még megerősítésre szoruló, nem végleges információk szerint két német, egy holland, egy francia és egy finn utas is van az áldozatok között. Anapába eközben megérkezett az áldozatok hozzátartozóinak első csoportja is, amely autóbusszal indul majd a tragédia helyszínére a szerencsétlenül járt utasok azonosítása végett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletben csütörtökre nemzeti gyászt hirdetett ki, Viktor Juscsenko ukrán elnök pedig a szerdai napot nyilvánította gyásznappá.

Idén ez már a harmadik nagyon súlyos repülőgép-szerencsétlenség volt. Májusban a Fekete-tengerbe zuhant az örmény Armavia légitársaság Airbus A-320-as utasszállító repülőgépe a dél-oroszországi Szocsi közelében, fedélzetén 113 személlyel. A szerencsétlenségnek nem volt túlélője. Júlisuban Irkutszkban leszállás közben kicsúszott a leszállópályáról, majd egy épületnek ütközött és kigyulladt a Szibir orosz légitársaság egyik A-310-es repülőgépe. A fedélzeten tartózkodó 193 utasból és 10 fős legénységből 124-en életüket vesztették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik