Nagyvilág

Lezuhant egy orosz utasszállító Ukrajnában

Súlyos repülőgép-szerencsétlenség történt Ukrajnában. Az áldozatok pontos számáról egyelőre nincs információ, de a szerencsétlenül járt utasszállítón 170-en utaztak.

Szerencsétlenül járt egy orosz utasszállító repülőgép a kelet-ukrajnai Donyeck térségében, fedélzetén 160 utassal – köztük hat gyermekkel – és tizenegy főnyi személyzettel – jelentették kedd délután orosz hírügynökségek. A Pulkovói Légitársaság Tu-154-es gépe, amely dél-oroszországi Rosztovi területen található Anapából tartott Szentpétervár felé, Donyecktől északra tűnt el a radarok képernyőjéről, miután kedden közép-európai idő szerint 13.37 órakor segítséget kért – közölte Irina Andrianova, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője.A tárca tájékoztatása szerint a fekete-tengeri üdülőhelyről felszálló gép roncsát Donyecktól 45 kilométerre északra találták meg.


A mentők eddig harminc holttestet emeltek ki, köztük két orosz, két üzbég és három tádzsik állampolgárt azonosítottak. Az orosz légiközlekedési hatóságok szerint a balesetet légörvények okozhatták. A szentpétervári székhelyű Pulkovói Légitársaság egyelőre nem kívánta kommentálni a katasztrófa hírét.


A vállalat sajtóosztályán azt közölték, hogy “egyelőre nem áll rendelkezésükre adat a gép jellemzőiről és műszaki állapotáról”. Annyit közöltek, hogy a Tu-154-es típusú gép alapvetően belföldi járatokon közlekedik. Ihor Krol, az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője a 5. Csatorna ukrán kereskedelmi televízióval azt közölte, hogy a gépen 10 ezer méteres magasságban feltehetően tűz ütött ki, s a személyzet kényszerszállást akart végrehajtani.


Krol az Interfax hírügynökséggel azt közölte, hogy a kényszerleszállás közben nem nyílt ki a futómű, így a gép a hasával ért földet. Az anapai repülőtéren válságközpontot hoztak létre. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának repülőgépe 32-fős mentőalakulattal a fedélzetén a tervek szerint este repül Donyeckbe. Az ukrán fél előzőleg azt közölte, hogy az ukrán mentők saját erőkkel folytatják a katasztrófa következményeinek elhárítását és a kutatást.

Idén ez már a harmadik nagyon súlyos repülőgép-szerencsétlenség. Májusban a Fekete-tengerbe zuhant az örmény Armavia légitársaság Airbus A-320-as utasszállító repülőgépe a dél-oroszországi Szocsi közelében, fedélzetén 113 személlyel. A szerencsétlenségnek nem volt túlélője. Júlisuban Irkutszkban leszállás közben kicsúszott a leszállópályáról, majd egy épületnek ütközött és kigyulladt a Szibir orosz légitársaság egyik A-310-es repülőgépe. A fedélzeten tartózkodó 193 utasból és 10 fős legénységből 124-en életüket vesztették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik