Külföld

Lech Walesa kilépett a Szolidaritásból

admin
admin

2006. 08. 22. 14:22

„Ez már nem az én szakszervezetem" – mondta Lech Walesa, és kijelentette, hogy ő továbbra is forradalmár marad. A Nobel-díjas szakszervezeti vezér konfliktusba keveredett a lengyel elnökkel és a kormányfővel, Lech és Jaroslaw Kaczynskival.

A kommunista világ első szabad szakszervezetének történelmi vezére a tavalyi év vége óta nem fizet tagdíjat, és tagsága tulajdonképpen már január 1-jén megszűnt – mondta Jerzy Borowczak, a Szolidaritás szakszervezetet jelenlegi vezetője.

Walesa lépése várható volt, mert a szakszervezet alapításának 25. évfordulóján, tavaly augusztus végén a később lengyel államfővé megválasztott politikus kijelentette: „Ez már nem az én szakszervezetem.” Magáról pedig kijelentette, hogy ő továbbra is forradalmár maradt.

Lech Walesa a Szolidarítás alapításához maga is hozzájárult 1980-ban, akkoriban Gdanskban villanyszerelőként dolgozott. Az egykori szakszervezeti vezér 1983-ban Nobel-békedíjat kapott. Szakszervezeti körökből ismertté vált, hogy az idei évfordulós ünnepséget nagy valószínűséggel bojkottálni fogja, mert nézeteltérése támadt Lech Kaczynski konzervatív lengyel elnökkel és annak kormányfő ikertestvérével, Jaroslaw Kaczynskival.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.