Nagyvilág

Zsákutcában a cseh kormányalakítási tárgyalások

Továbbra sem sikerült tető alá hozni semmiféle megállapodást az új cseh kormányról Prágában, miután a kormányfőnek kinevezett Polgári Demokrata Párt elnöke nem tudott megegyezni a szociáldemokratákkal, és kérdéses az is, hogy meddig tart majd a felállítandó új kormány mandátuma.

Mirek Topolánek, a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt (ODS), valamint a Jirí Paroubek, a második helyen végzett Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnökének hétfői mintegy másfél órás tárgyalása nem hozott előrelépést. A véleménykülönbségeket jól jelzi az a tény is, hogy mindkét fél külön sajtóértekezleten tájékoztatott a találkozóról.

Egymásra mutogatnak

Sem programbeli, sem pedig a gyakorlati, eljárásbeli kérdésekben nem sikerült megállapodnunk – mondta újságíróknak a megbeszélés után Paroubek, a távozó szociáldemokrata kormányfő. Azt állította: a polgári demokraták nem hajlandóak a kompromisszumos megállapodásra, s ha ezen az álláspontjukon két-három napon belül nem változtatnak, akkor a szociáldemokraták a maguk részéről befejezettnek tekintik a tárgyalásokat.

Sajnálom, de pillanatnyilag nem úgy néz ki, hogy támogatni tudnánk egy polgári demokrata kisebbségi kormányt. Ha az ODS nem kezdi el komolyan venni a dolgokat, s nem tesz le az asztalra értelmes kompromisszumokat, akkor nincs értelme folytatni az ilyen tárgyalásokat – szögezte le Paroubek, aki csalódottságának adott hangot a tárgyalások eredménytelensége miatt.

A polgári demokraták szerint viszont Jirí Paroubek az, akik eleve egyáltalán nem akar megegyezni. “Úgy véljük a mai tárgyalásra is azzal érkezett, hogy nem akar megegyezni” – jegyezte meg Topolánek. Kijelentette, hogy Paroubek egyre jobban fokozza követeléseit, egészen egy polgári demokrata-szociáldemokrata közös kormányzás, valamiféle nagykoalíciós elképzelés megvalósításáig.

Az ilyesmi számunkra elfogadhatatlan. A CSSD elfelejti, hogy a választást az ODS nyerte, s így a szociáldemokraták nem nyertesek, hanem vesztesek – hangsúlyozta Topolánek, akit az államfő a múlt héten kormányfővé nevezett ki és megbízott az új kormány felállításával. Úgy Paroubek, mind Topolánek ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a továbbra is tárgyalni akar, s szeretne megegyezni. A tárgyalások folytatásáról azonban egyelőre nincs megegyezés.

Kisebbségi-szakértői kormány

A kiszivárogtatott értesülések szerint Topolánek átadta Paroubeknek az új kormány miniszterjelöltjeinek a névsorát is, akik között polgári demokrata politikusok mellett hat párton kívüli szakértő is helyet foglalna, tehát alapvetően politikus-szakértői polgári demokrata kisebbségi kormányról lenne szó.

A miniszterjelöltek hivatalos névsora egyelőre nem ismert. Paroubek vasárnap a közszolgálati televízióban azt mondta, hogy alapvetően Ivan Langer, valamint Alexander Vondra, belügy-, illetve külügyminiszter jelöltek ellen van pártjának komoly kifogása. Szerinte lehetséges a megállapodás, ha pártja garanciákat kapna arra nézve, hogy ez a két személy nem fog olyan politikát folytatni, amely elfogadhatatlan lenne a szociáldemokraták számára.

Meddig tart a mandátum?

Lényegesebb nézetkülönbség van abban, hogy milyen hosszú legyen az új kormány mandátuma. Topolánek teljes négy, de legalább három évet akar, s ha ezt Paroubekék nem hajlandók elfogadni, akkor a polgári demokraták azt szeretnék, hogy egy év múlva legyen előrehozott választás. Paroubek azt mondta, hogy pártja csak két évet adna a polgári demokratáknak a kormányzásra, s aztán “majd meglátjuk”, jöhetne esetleg az idő előtti választás. Topolánek szerint ez elfogadhatatlan, mert 2009-ben fél évig Csehország lesz az Európai Unió soros elnöke, s nem lenne jó, ha ezt a fontos munkát az előrehozott választás, illetve az új kormány felállítása körüli belpolitikai csatározások zavarnák. Paroubek azonban ebben nem lát problémát.

A csehországi kormányalakítás elhúzódásának alapvető oka, hogy a júniusi választás után a 200 tagú képviselőházban úgy a jobboldalnak, mint a baloldalnak is 100-100 mandátuma van, így senki sem tudja leszavazni a másikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik