Nagyvilág

Bugár: Németh Zsolt válthatta ki a szlovák kormány nyilatkozatát

Robert Fico miniszterelnök a magyar politikusok egyetlen olyan kijelentésére sem hajlandó reagálni, amelyek kormányát bármilyen módon összefüggésbe hozzák a fasizmussal - áll Sylvia Glendová szlovák kormányszóvivő közleményében.

A TASR szlovák hírügynökség által közzétett nyilatkozat szerint: “A Szlovák Köztársaság kormánya az ilyen provokációkra nem fog elhamarkodott módon reagálni”, de Robert Fico miniszterelnök azonban – a szóvivő szerint – felteszi a kérdést Bugár Bélának, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnökének, hogy az MKP vezetőjének vajon “muszáj-e nap mint nap együtt élnie olyan kormánypolitikával és retorikával, amely már-már a fasizmussal határos?”

A szlovák kormányszóvivő a későbbiekben sem pontosította, hogy mely ország kormányprogramjára és retorikája gondolt Robert Fico.
E nyilatkozat kapcsán Bugár Béla szerdán az MTI-nek azt mondta: értelmezhetetlen mondatokra nem kíván reagálni. Hozzátette: eddig úgy tudta, hogy a szlovák kormány kérdéses állásfoglalását állítólag Németh Zsolt egy nyilatkozata váltotta volna ki. Arról, hogy a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Szlovákiával kapcsolatosan a fasizmust emlegette volna, Bugárnak nem volt és nincs is tudomása. Hogy ez állítólag így történt, Bugár a szlovák kormány belügyminiszterétől, a vezető kormánypárt, a Smer alelnökétől, Robert Kalináktól értesült. Kalinák ez ügyben felhívta Bugárt, és mint az ellenzékhez tartozó Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnökénél sérelmezte, hogy egy magyar politikus ilyen véleményt nyilvánított.

Bár Bugár nem pontosította, hogy Németh Zsolt mely nyilatkozatáról lehetett szó a szlovák fél szerint, az InfoRádió hírportálján megtalálható a fideszes politikus egy vasárnapi nagyváradi, az V. Magyar Református Világtalálkozón adott nyilatkozata, amelyben úgy vélekedett, hogy “a fasizmus határait súroló szlovák kormányzati politikával kell szembenézniük a szlovákiai magyaroknak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik