Nagyvilág

Nagy csapásra készül bin Laden a szakértők szerint

Amerikai biztonsági szakértők szerint a meghiúsított repülőgép-robbantásos merénylettervek mögött nem Oszama bin Laden állt, mert a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelője sokkal nagyobb csapásra készül az Egyesült Államok területén.

Több belbiztonsági és terrorizmusellenes szakértő egyöntetű véleménye, hogy az Atlanti-óceán feletti repülőgép-merényletek tervei nem az al-Kaida vezetőjére vallanak – írta a worldnetdaily.com hírportál, emlékeztetve arra, hogy a Fehér Ház viszont az összeesküvést azonnal igyekezett egy “második szeptember 11-ére” tett kísérletnek beállítani.

Michael Scheuer, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) időközben megszüntetett bin Laden-ellenes osztályának volt vezetője elmondta: elképzelhető, hogy az al-Kaida pénzzel támogatta és jóváhagyta a robbantásos merényletek tervét, de az akciót minden bizonnyal nem Oszama bin Laden vagy a szervezet vezetése ötölte ki. A szakértő szerint bin Laden ennél sokkal nagyobb csapást tervez és az Egyesült Államok területén, amerikai városok ellen.

Már terrorügyi szakértők is úgy látják, hogy a nagy-britanniai összeesküvés ad hoc jellegű volt. A tervezés csak egy évig tartott, szemben bin Laden akcióival, amelyeket minden esetben többéves előkészítés előzött meg. Az al-Kaida nagy akcióit ezen túlmenően mindig a nagy tapasztalatú, harcedzett gerillákból álló Mártír Brigád vezette. A londoni merénylők sejtjei friss, kevésbé fegyelmezett és óvatos terroristák voltak, akiket talán emiatt tudtak elkapni.

Nagyobb akciót várnak

Oszama bin Ladentől a szakértők nagyobb arányú akciót “várnak”; az al-Kaida vezére januárban azzal fenyegetett, hogy “új, nagy támadásokat készítenek elő” amerikai területen.

Scheuer értékelése szerint bin Laden nukleáris fegyvert készül bevetni az Egyesült Államok ellen; szerinte a terrorista főnök már megkapta a szaúdi vallási vezetőktől az engedélyt arra, hogy talán amerikaiak milliói esnek majd áldozatul a tervezett támadásoknak. Az, hogy tűzszünetet ajánlott Washingtonnak, majd az iszlám hitre való áttérésre hívta fel George Bush elnököt, mind a dzsihádista katonai doktrína része.

Gyilkos sugárzás

A szakértő szerint bármilyen furcsának is tűnik, egy ilyen apokaliptikus méretű támadás előtt Oszama bin Laden nem az amerikaiakat, hanem mindenekelőtt a muszlim világot akarja felkészíteni. A worldnetdaily.com név nélküli terroristaellenes szakembereket idézve azt írta: a legszörnyűbb forgatókönyvek között szerepel az, hogy New Yorkba, Miamiba, Los Angelesbe és Washington közeli kikötőkbe tartó, kevésbé ellenőrzött hajókba rejtenek atom- vagy egyéb veszélyes tölteteket, amelyeket a megfelelő időben, egy GPS-jeladóval vagy mobiltelefonnal felrobbantanának. A gyilkos sugárzás évekre lakhatatlanná tenné a városokat és megbénulna az ország gazdasága.

Mint a szakértők felhívták a figyelmet, az jó hír, hogy a brit hírszerzés leleplezte a repülőgépek ellen tervezett merényletterveket. Az viszont már kevésbé, hogy 1995-ben is felfedtek egy al-Kaida akciót, amelyet Csendes-óceán felett repülő utasszállítók ellen terveztek végrehajtani, és a szervezet rá hat évre egy sokkal “látványosabb” támadással tért vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik