Nagyvilág

Tűzszünet a Közel-Keleten



Tűzszünet a Közel-Keleten 1

Határövezetbõl menekült libanoni kislány fürdik a tengerben (Fotó: MTI/EPA)

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése nyomán született fegyvernyugvást egyidejűleg jelentették be Jeruzsálemben és Bejrútban. A 34 napja tartó ellenségeskedésnek eddig több mint 1200 halálos áldozata volt.

A tűzszünet életbe lépését egyelőre nem kommentálta a libanoni kormány és nem hangzott el felhívás a harcok beszüntetésére a Hezbollah részéről sem. Ugyanakkor az izraeli hadsereg szóvivője közölte: a katonák parancsot kaptak, hogy ne kezdeményezzenek semmilyen akciót, de “mindent megtesznek az ellenük irányuló csapás elhárítása érdekében”. Ugyancsak megerősítették izraeli katonai illetékesek, hogy a tűzszünet ellenére fenntartják a Libanon elleni légi és tengeri blokádot.

Az ENSZ BT pénteken ülésén született, és a hét végén az izraeli és a libanoni kormány részéről is elfogadott 1701. számú határozata felszólítja a Hezbollahot minden támadás és Izraelt minden offenzív hadművelet azonnali beszüntetésére. A dokumentum előirányozza libanoni egységek és a megerősített ENSZ-erők (UNIFIL) felvonultatását Dél-Libanonban, és ezzel párhuzamosan az izraeli erők kivonását a térségből. Haszán Naszralláh, a Hezbollah vezetője viszont előzőleg azt közölte: tiszteletben tartják a BT-határozatot, de mindaddig folytatják a harcot, amíg izraeli katonák maradnak Dél-Libanonban, és csak akkor vetnek véget az Észak-Izrael elleni rakétatámadásoknak, ha Izrael is felhagy légi csapásaival és a libanoni polgári lakosságot sújtó egyéb támadásaival.

Hat órakor még lőtték

Helyszíni jelentések szerint a tűzszünet életbe lépése előtt egy órával is folytak a harcok hétfőn hajnalban az izraeli hadsereg és a síita Hezbollah között.


Az izraeli-libanoni határ mentén, Kirjat Smona izraeli határváros közelében összecsapások voltak, míg Haifában és Cefatban megszólaltak a rakétatámadás veszélyére figyelmeztető szirénák.


Közben az izraeli hadsereg bejelentette, hogy meghiúsítottak egy robbanóanyagokkal teli kamionnal tervezett merényletet vasárnap este az Izrael legészakibb részén fekvő Metulla közelében. A teherautót e helység egyik bevezető útjánál akarta a levegőbe röpíteni a Hezbollah. Ezt megelőzően az izraeli hadsereg a síita szervezet két pilóta nélküli repülőgépét lőtte le, egyiket libanoni terület, a másikat pedig Felső-Galilea felett.


A libanoni biztonsági erők arról számoltak be, hogy izraeli repülőgépek hétfőn hajnalban támadást intéztek a Szaida (Szidón) közelében lévő palesztin menekülttábor ellen és eltalálták a Szíria-barát Népi Front Palesztina Felszabadításáért – Főparancsnokság nevű szervezet irodáját. A támadásban egy ember meghalt, hárman megsebesültek. Ezzel egy időben az izraeli harci gépek röplapokat szórtak le Bejrútra és Libanon más területeire, amelyeken figyelmeztettek: folytatják a támadásokat, amennyiben nem szűnnek meg a Hezbollah “terrorakciói”.

Izrael szerint 530 Hezbollah-harcos halt meg

Az izraeli hadsereg összesítése szerint a Hezbollah síita szervezet 530 harcosa vesztette életét a július 12-én kezdődött közel-keleti háborúban. Az izraeli hadsereg állítása szerint 180 elesett Hezbollah-fegyveres személyazonosságát is meg tudták állapítani, és a névsort közé is tették. A síita szervezet mindössze néhány tucat emberének az elvesztését ismerte el.

A zsidó állam néhány órával azt megelőzően ismertette erre vonatkozó adatait, hogy a libanoni és az izraeli vezetés megállapodása értelmében az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es sorszámú határozata alapján be kell fejeződniük az ellenségeskedéseknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik