Nagyvilág

Felfüggesztették Dél-Libanon segélyezését

Az ENSZ humanitárius szervezetei teljesen felfüggesztették segélyszállítmányaik eljuttatását Dél-Libanonba azt követően, hogy Izrael figyelmeztetett: bombázni fog minden járművet a térségben.

Izrael a nap folyamán repülőgépekről leszórt röplapokon figyelmeztetette a libanoni lakosságot: bombázni fog minden járművet, amely a Litani folyótól délre az utakon jár.

Christiane Berthiaume, a Világélelmezési Program szóvivője bejelentette: a bizonytalan helyzet miatt nem lesznek kedden segélykonvojok Dél-Libanonba. Egyúttal hozzátette, hogy az ENSZ-szervezetek nem is próbáltak garanciákat kérni az izraeli haderőktől menetoszlopaik biztonságát illetően, ahogyan azt más esetben szokták. Berthiaume asszony szerint minimum naponta két konvojra lenne szükség, de a megfelelő segélymennyiség eljuttatása érdekében legalább hat konvojt kellene indítani Dél-Libanonba.

Kevés a segély

Az elmúlt napokban szétosztottak ugyan a területen szállítmányokat, de legalább két alkalommal rakéták találtak el olyan járműveket, amelyek alig harminc méterre voltak a humanitárius konvojoktól.A Világélelmezési Program azt fontolgatja, hogy a szállítmányokat a jövőben hajón, Szaida (Türosz) kikötőjén keresztül juttatja el Dél-Libanonba.

Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF szóvivője, Wivina Belmonte úgy nyilatkozott, hogy “elégtelen” a Dél-Libanonba érkező humanitárius segély mennyisége, ugyanakkor az ENSZ-szervezetek készek felújítani segélyszállítmányaikat Észak-Libanon és Szíria felől. A Libanon és Szíria közötti egyik főutat néhány nappal ezelőtt elvágták az izraeli légi támadások.

Nemzetközi összefogás

Fontos, hogy a konvoj célhoz érjen, mert bejrúti készleteink veszedelmesen fogyatkoznak – hangsúlyozta Jennifer Pagonis, az ENSZ menekültügyi főbiztosságának szóvivője. Berthiaume szerint egy francia szállító repülőgép leszállt hétfőn Bejrútban egy élelmiszer-rakománnyal, míg egy görög teherszállító hajó Libanonnak szánt árukat rakodott be az ENSZ-nek az olaszországi Brindisiben lévő raktáraiból. Egy másik hajó még ezen a héten indul Marseille-ből Libanonba.

A japán kormány kedden bejelentette: két millió dolláros gyorssegélyt ad Libanonnak az izraeli offenzíva ellen menekülő civilek támogatására, eleget téve az ENSZ felhívásának. Ebből egymilliót az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kap, míg a másik egymillión a Világélelmezési Program és az ENSZ menekültügyi főbiztossága osztozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik