Nagyvilág

Erdőtüzek pusztítanak Portugáliában

Portugália huszonhat körzetében, Braga és Porto közelében is erdőtűz pusztít, vasárnap délután több száz tűzoltó küzdött a lángokkal a mediterrán országban.

A portugál polgári védelem tájékoztatása szerint az ország északi részén többek között Braga és Porto, a középső országrészben Aveiro, Coimbra, Leiria és Viseu települések környékén voltak tüzek.

A fővárostól, Lisszabontól északra fekvő Santarém körzetében vasárnap délután összesen több mint 200 tűzoltó próbálta megfékezni a lángokat. A város környékén három helyszínen összesen 59 tűzoltóautó, két helikopter és egy repülőgép segítette az oltást. Viana do Castelóban – az északi országrészben – a katonaságot is segítségül hívták.

Portugáliában az elmúlt három évben összesen csaknem 900 ezer hektárnyi erdő vált a lángok martalékává. A lisszaboni kormány ezért idén különleges tervvel készült a tűzesetek megelőzésére és a már fellobbant erdőtüzek oltására.

Erdőtűz pusztított Spanyolország több vidékén is, a kormány közlése szerint több helyütt gyújtogatás történt. Az ibériai ország északnyugati részén a házát fenyegető lángok oltása közben életét vesztette egy férfi. Idén ő volt a spanyolországi erdőtüzek harmadik áldozata. Erdőtűz miatt vasárnap este lezártak egy határátkelőt Franciaország és Spanyolország között – közölte a helyi katalán kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik