Nagyvilág

Románia-ellenességgel vádolják a magyar titkosszolgálatot

Románia-ellenes terv előkészítésével vádolja a magyar titkosszolgálatot egy román képviselő, aki úgy tudja, hogy Tőkés László református püspök a magyar Nemzetbiztonsági Hivatal helyettes vezetőjével találkozott, és az autonómiáról beszélgettek – írta szerdán a romániai magyar sajtó.

Az erdélyi Krónika és a Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó (ÚMSZ) egyaránt beszámol Petru Caliannak, a Konzervatív Párt (KP) Kolozs megyei képviselőjének nyilatkozatáról, aki úgy vélte, hogy külföldi hírszerző szervek kihasználják a román titkosszolgálatok élén tapasztalható hatalmi űrt. (Romániában ugyanis a terrorizmussal vádolt Omar Hajszam eltűnése után lemondott három titkosszolgálati vezető helyére még nem neveztek ki utódokat.)

A szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Pártból (NRP) nemrég a KP-be átigazolt Calian azzal vádolta meg a magyar titkosszolgálatot, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal helyettes vezetője a hét végén, a Kolozsvárhoz közeli Tárnica-tónál Tőkés Lászlóval találkozott, és az erdélyi magyarok autonómiájával kapcsolatos, Románia-ellenes tervet készített elő – írja a Krónika.

A lap szerint a honatya kifejtette: „Tőkést ki kellene toloncolni az országból őrültségei miatt, vagyis azért, mert autonómiát akar”. Az ÚMSZ-nek a magyar Nemzetbiztonsági Hivatal szóvivője, Vajda Péter cáfolta a román képviselő kijelentését, és alaptalannak nevezte Petru Calian vádjait. A romániai magyar lap emlékeztet, hogy Petru Calian nemrég még a magyarellenességéről hírhedt NRP tagja volt, korábban pedig egy kolozsvári helyi napilap főszerkesztőjeként számos magyarellenes cikket írt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik