Nagyvilág

Újabb lendületet vett a gázai offenzíva

Az izraeli hadsereg szerdára virradóra kiszélesítette gázai övezeti hadműveletét: izraeli harckocsik és katonák hatoltak be a Gázai övezet középső és déli részébe. A támadások során a Hamasz főparancsnoka is megsebesült.

A legfőbb parancsnok, Mohammed Deif az első helyen szerepel az Izrael által körözött terroristák listáján. A Hamász több más alacsonyabb rangú katonai parancsnokával együtt tanácskozást tartott egy épületben a Gáza városához tartozó északi Sejk Radván negyedben, amely a Hamász egyik törzshelye. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint nem tudja, hogy Deif sebesülése milyen súlyos.

Egy palesztin kórházi forrás megerősítette, hogy a főparancsnok megsebesült, sőt hozzátette, hogy megműtötték. Az Ezzedin- el-Kasszám Brigádok szóvivője azonban határozottan tagadta, hogy a főparancsnokuknak bántódása esett volna. “Ezekkel a hamis információkkal Izraelnek az a célja, hogy leplezze bűneit” – szögezte le Abu Obeida. Elismerték viszont egy másik katonai vezető sebesülését.


Kiszélesítették a hadműveletet


Az izraeli katonai rádió szerint a hadsereg a belső hírszerző szolgálattól, a Sin Béttől kapta az információt a Hamász-parancsnokok hollétéről, és a légitámadást Amír Perec védelmi miniszter jóváhagyásával hajtották végre. Az izraeli hadsereg szerdára virradóra kiszélesítette gázai övezeti hadműveletét: izraeli harckocsik és katonák hatoltak be a Gázai övezet középső és déli részébe, gyakorlatilag kettévágva a területet.

A támadás során egy kilenc tagú palesztin család is áldozatul esett -közölték palesztin kórházi illetékesek. Meghalt egy palesztin matematika-professzor, Nabíl Abu asz-Szalníje is, akit ugyancsak a Hamász egyik vezetőjeként tartanak számon, felesége és hét gyermekük, aki közül a legidősebb 16, a legfiatalabb 4 éves volt. A kórház szerint két gyermek túlélte a légi csapást.


A támadást egy F-16-os repülőgép hajtotta végre, és lerombolta a háromemeletes házat, amelynek romjai alatt a palesztin mentők szerint még lehetnek további áldozatok. A katonai szárny bosszút esküdött a légi csapásért, nyilatkozatában “kemény és fájdalmas megtorlást” helyezett kilátásba “a polgári áldozatokat sem kímélő támadásért”.


Az izraeli hadsereg június 28-án indított nagyszabású hadműveletet a Gázai övezetben a három nappal korábban palesztin fegyveresek által elrabolt Gilad Salit izraeli tizedes kiszabadítására, és a Gázai övezetből indított palesztin rakétatámadások megakadályozására. Az izralei offenzíva során egy hét leforgása alatt mintegy 60 palesztin halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik