Nagyvilág

Izrael tárgyalna a tizedes elrablóival

Dan Haluc altábornagy, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke nem zárta ki hétfői nyilatkozatában, hogy Izrael tárgyalásokat kezd a palesztin fegyveresek által elrabolt izraeli katona kiszabadulása érdekében.

Megfigyelők szerint ez talán fordulatot sejtet az izraeli kormány álláspontjában, hiszen Ehud Olmert kormányfő elvetett eddig minden egyezkedést az emberrablókkal. Haluc nem mondott nemet, amikor újságírók arról kérdezték hétfőn, hogy az izraeli tizedest fogva tartó három radikális palesztin szervezet ultimátumának bejelentése után sem veszik-e fontolóra Jeruzsélemben a tárgyalás lehetőségét. (Az állítólagos palesztin fogva tartók ultimátumában nincs szó kifejezetten a fiatal katona megöléséről, de a benne foglalt homályos fenyegetés ezt sejteti.)

Az izraeli tábornok kijelentette: “az izraeli politikai és katonai vezetők mindent megfontolnak, amit meg kell fontolniuk, levonják a szükséges következtetéseket, és azoknak megfelelően fognak eljárni”. A vezérkari főnök azután nyilatkozott a sajtónak, hogy látogatást tett Izrael északi részén az elrabolt tizedes családjánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik