Nagyvilág

Irán a legvégső esetben beveti az olajfegyvert

Irán csak a „legvégső esetben veti be az olajfegyvert, hogy megvédelmezze érdekeit" – szögezte le hétfőn Golám-Hoszein Elham, a teheráni kormány egyik szóvivője.

Mint kifejtette: „nem ez az első számú eszközünk, megvannak még a diplomáciai lehetőségeink is a párbeszédre”. Az olajfegyver csak az utolsó eszköz – hangoztatta. Irán vasárnap az „olajfegyver” bevetésével fenyegetőzött, ha „támadás éri az atomprogramjával kapcsolatos érdekeit”, és újból elutasította az urándúsítás felfüggesztését mint a tárgyalások újrafelvételének az előfeltételét.

„Ha országunk érdekeit megtámadják, minden képességünket felhasználjuk (a válaszadásra), és ezek egyike a kőolaj” – közölte Kazem Vaziri-Hamaneh olajipari miniszter, akit az állami televízió idézett. A tárcavezető ennek kapcsán figyelmeztetett, hogy „szankciók esetén az olajár legkevesebb 100 dollárra fog felszökni”. Irán a világ negyedik legnagyobb kőolajtermelő országa, és a Kőolajexportáló Országok Szervezetén (OPEC) belül a második legnagyobb exportőr.

Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, Oroszország, az Egyesült Államok és Németország június 6-án adta át javaslatait Iránnak, amelyben egyebek között gazdasági ösztönzőket ajánl fel, de a tárgyalások újrafelvételéül szabja, hogy Teherán hagyjon fel az urándúsítási tevékenységgel.

A japán külügyminisztérium egyik szóvivője hétfőn Tokióban jelezte: a G8-országok – a világ hét legfejlettebb ipari állama és Oroszország – külügyminiszterei csütörtökre tervezett találkozójukon arra ösztönzik majd Iránt, hogy fogadja el a nyugati országok javaslatcsomagját, hacsak Irán nem ad addig választ.

Az iráni atomdosszié ügye, akárcsak Észak-Korea, amely a jelek szerint nagy hatótávolságú ballisztikus rakétával készül kísérletet végrehajtani, ugyancsak a G8 július közepére tervezett szentpétervári csúcsértekezletén szerepel majd. Ennek a találkozónak az előkészítéséről egyeztetnek a külügyminiszterek csütörtökön Oroszországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik