Nagyvilág

Royal a legnépszerűbb francia elnökjelölt

Egy évvel a francia elnökválasztás előtt a szocialista Ségolene Royalnak van a legnagyobb esélye megnyerni az első fordulót, a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen népszerűsége pedig 3 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapban - derül ki a TNS-Sofres közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet kedden ismertetett a Le Figaro című napilap.

Bár a két legnagyobb francia politikai párt még nem választotta meg hivatalos jelöltjét a 2007 májusában esedékes elnökválasztásra, már megkezdődött az elnökválasztási párbaj a népszerűségével a többi politikus közül kiemelkedő ellenzéki szocialista Ségolene Royal és a kormányzó Népi Mozgalom Uniójának elnöke, Nicolas Sarkozy között.


A múlt hónapi felmérések szerint még Sarkozy belügyminiszter nyerte volna meg az elnökválasztás első fordulóját, júniusban azonban Ségolene Royal 32 százalékkal átvette a vezetést. A szocialista politikusnő az utóbbi hetekben több olyan kijelentést tett a fiatalkorú bűnözők katonai nevelésének és a szüleiknek járó családi segély bírósági ellenőrzés alá vonásának szükségességéről, valamint a 35 órás munkahétről, amelyekért a jobboldali szavazótábor megnyerésének szándékával vádolták meg politikustársai.

Bruce Teinturier, a TNS-Sofres igazgatóhelyettese úgy véli, hogy bár a rend és törvényesség iránti igény első helyen szerepel a jobboldali szavazóknál, a baloldalon is egyre inkább jelen van. Royal megszólalásaival valójában összhangban van a társadalommal, s egyre népszerűbb a jobbközép szavazók körében is – tette hozzá a szakértő.

A népszerű baloldali politikusnő mögött messze lemaradt a többi lehetséges szocialista jelölt: 23,5 százalékkal Jack Lang volt kulturális miniszter, 23 százalékkal Lionel Jospin volt kormányfő, 22 százalékkal Francois Hollande pártfőtitkár és 21 százalékkal Dominique Strauss-Kahn volt pénzügyminiszter.
A korábbi elnökválasztásokhoz képest a jobboldalon is egyetlen politikus emelkedik ki a többi lehetséges elnökjelölt közül. Bár vesztett néhány pontot népszerűségéből, Nicolas Sarkozy 31 százalékot érne el, ha ma lenne az elnökválasztás, míg Dominique de Villepin kormányfő alig 4 százalékot.

A szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen pedig szinte észrevétlenül tör előre a népszerűségi listán: az elmúlt havi 10-ről 13 százalékra javult a megítélése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik