Nagyvilág

Teherán nem fogadja az amerikai közeledést

Zátonyra futott az amerikai kezdeményezés, mely szerint Washington kész kétoldalú tárgyalásokra, amennyiben Teherán felfüggeszti nukleáris tevékenységét. Az iráni kormány „propagandafogásnak" minősítette az ajánlatot, és továbbra sem hajlanadó feladni atomprogramját.

Teherán nem teszi alku tárgyává azt a nukleárisfűtőanyag-gyártási folyamatot, amelyhez az ország tudósainak erőfeszítéseivel sikerült eljutnia – mondta az olajexportáló országok (OPEC) tanácskozásán Caracasban tartózkodó Kazem Vaziri-Hamaneh olajügyi minszter szerdán este a venezuelai központú latin-amerikai Telesur televíziónak nyilatkozva, majd azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy Irán elleni fenyegetésével emeli az olaj világpiaci árát.

Vaziri-Hamaneh megismételte az iráni kormány álláspontját, mely „propagandafogásnak” minősítette azt az amerikai bejelentést, mely szerint Washington kész a kétoldalú tárgyalásokra Teheránnal, amennyiben ez utóbbi felfüggeszti nukleáris tevékenységét.


Washington feltételei

Az Egyesült Államok jelképes erejű javaslatot tett szerdán, mondván, hogy csatlakozna az Iránnal annak atomprogramjáról közvetlen tárgyalásokat folytató európai hatalmakhoz, ha előzőleg Teherán beleegyezik abba, hogy leállítja vitatott nukleáris tevékenységét, amely nyugati aggodalmak szerint atombomba kifejlesztésére irányul.

George Bush amerikai elnök szerdán kijelentette: az Egyesült Államok vezető szerepet kíván játszani az iráni atomválság diplomáciai úton történő rendezésében. Az elnök azonban feltételeket is szabott: Irán nem tehet szert atomfegyverre, és fel kell függesztenie urándúsítási programját. Mottaki most közölte, hogy Iránnak nem áll szándékában leállítani ezt a programot.

A szankciók ellenzői

Kína csütörtökön ismételten állást foglalt az atomprogramja miatt Iránra kivetendő büntetőintézkedések ellen, és üdvözölte a közvetlen tárgyalásokra vonatkozó amerikai javaslatot. Vang Kuang-ja, Kína állandó ENSZ-képviselője szorgalmazta, hogy a Teherán számára ajánlatcsomagot készítő nyugati országok Irán biztonságát szavatoló garanciákat is vegyenek be az ajánlatok közé; az Egyesült Államok ellenzi ezt a „mézesmadzagot”.


A törökországi hivatalos látogatáson tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön óvatosan fogalmazott az orosz televíziónak nyilatkozva: „Amennyiben az Egyesült Államok és Irán hirtelen úgy dönt, hogy közvetlenül fognak tárgyalni, ez az ő dolguk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik