Nagyvilág

Elődje szentté avatásáért imádkozott a pápa

Köszönetet mondott elődje, II. János Pál pápaságáért annak szülővárosában, a dél-lengyelországi Wadowicéban szombaton XVI. Benedek pápa, és azt mondta az összegyűlt tömegnek, imádkozik azért, hogy nagy honfitársukat mielőbb az egyház szentjeinek sorában tisztelhessék.

A tátraalji kisváros főterén mintegy 30 ezer, lengyel és vatikáni zászlócskákat lengető, egyházi énekeket éneklő hívő gyűlt össze a négynapos pápai látogatás érzelmekben legdúsabb rendezvényére. A magasba emelt transzparensek lengyel és olasz nyelven kérlelték a pápát, avassa mielőbb szentté a városka nagy szülöttét, Karol Wojtylát.

“Aki meg akarja érteni a költőt, annak el kell mennie annak szülőföldjére” – idézte a pápa Goethét, a nagy német költőt. “Ugyanígy, hogy megértsük II. János Pál életét és szolgálatát, el kellett jönni a szülővárosába” – folytatta nagy ovációval fogadott, lengyel nyelven kezdett és befejezett beszédét az egyházfő, aki gondosan kerülte anyanyelve, a német használatát, nehogy sértse a lengyel és zsidó közösség érzékenységét.

A wadowicei barokk templom előtt, amelyben Wojtylát megkeresztelték, és ahol a későbbi pápa éveken át ministrált, elsőáldozó volt, és ahol később krakkói érsekként ezüstmiséjét tartotta, XVI. Benedek arra kérte a lengyel híveket, imádkozzanak érte is ugyanazzal az odaadással, ahogyan elődjéért tették.

“Azt kívántam, hogy éppen itt álljak meg, ezen a helyen, ahol az ő hite kezdődött és érlelődött, hogy mindnyájatokkal együtt imádkozzam azért, hogy hamarosan az oltár dicsőségére emeljék őt” – említette meg az egyházfő lengyelországi látogatása során első ízben II. János Pál szentté avatásának ügyét, amelyet ő indított el alig egy hónappal azután, hogy 2005 április 19-én pápává választották.

XVI. Benedek beszédét minduntalan megszakították a tömegből lengyelül és olaszul felhangzó éljenzések és köszönetnyilvánítások. Beszéde előtt a pápa a wadowicei templomban imádkozott, és megtekintette II. János Pálnak a szomszédságban álló szülőházát és gyerekkorának színhelyét, amely ma a néhai pápa múzeumaként működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik