Nagyvilág

Izraeli katonai válasz a merényletre

Rakétalövedékeket lőtt ki egy gázai fémüzemre hétfő este egy izraeli harci helikopter. Az akció pár órával a tel-avivi merénylet után történet.

Egyelőre sem személyi sérülésről, sem jelentős anyagi kárról nem érkezett jelentés. A támadást néhány órával azt követően hajtották végre, hogy Tel-Avivban egy palesztin öngyilkos merénylő felrobbantva magát kilenc ember életét oltotta ki. Ez volt az első palesztin merénylet Izrael ellen, mióta a szélsőséges Hamasz került kormányra Palesztinában.

Az izraeli hadsereg a Gáza elleni csapásméréseit azzal indokolja, hogy igyekszik megakadályozni azt, hogy az övezetben élő palesztinok rakétákat készítsenek, amelyeket aztán izraeli területekre lőnek ki. A most célba vett zejtuni gyárat korábban már többször érte támadás.

A hétfői tel-avivi merénylet után Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter a fegyveres erők egyetértésével javasolta, hogy Ciszjordánia északi részét különítsék el a többi palesztin területtől. A tárcavezető szerint így elejét lehet venni annak, hogy a palesztinok Túl-Karm és Dzsenín, illetve a délebbre lévő Nablúsz és Rámalláh között szabadon mozogjanak, a merénylő ugyanis ebből a térségből érkezett Tel-Avivba – közölte az izraeli katonai rádió. Mofaz ugyancsak indítványozta, hogy fokozzák a merényletet magára vállaló Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet elleni megtorló akciókat, így vezetőinek a likvidálását is kívánatosnak tartotta a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik