Nagyvilág

Rakétát akart venni az al-Kaidának egy amerikai

Csaknem ötéves szabadságvesztésre ítélt kedden egy kaliforniai bíróság egy amerikai férfit azzal a váddal, hogy az illető kábítószert kívánt eladni, hogy a bevételből légvédelmi rakétákat vásároljon az ak-Kaida nemzetközi terrorhálózat számára.

James Lorenz szövetségi bíró a San Diego városában hétfőn kihirdetett ítéletében 57 havi börtönbüntetést rótt ki az indiai származású Ilyas Alira a terhére rótt cselekményekért. A vádlott 2004-ben bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádpontokban.

Alit harmadmagával vonták felelősségre terroristák támogatása, illetve heroin és hasis árusítása miatt. Egyik vádlott-társát a múlt héten ítélték ugyanilyen hosszú börtönbüntetésre, a harmadik vádlott ügyében pedig idén nyáron hirdetnek ítéletet.

A három férfi 2002 szeptemberében a pakisztáni Karacsiból Hongkongba (Hong Kong) utazott, hogy amerikai drogkereskedőkkel megállapodjanak öt tonna hasis és 600 kilogramm heroin eladásáról; a bevételből négy Stinger légvédelmi rakétát akartak venni az afganisztáni fanatikus muzulmán tálibok vagy az al-Kaida terrorhálózat számára. A “drogkereskedők” valójában kormányzati ügynökök voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik