Nagyvilág

Ultimátumot kapott Észak-Írország az önigazgatás felélesztésére

Novemberig adott ultimátumot a brit és az ír kormány az észak-írországi protestáns és katolikus pártoknak a parlamenti önigazgatás felélesztésére, az esélyeket azonban rontja a minap elkövetett, és az utóbbi évek legnagyobb horderejű politikai gyilkossága.

Tony Blair brit és Bertie Ahern ír miniszterelnök csütörtökön együtt jelentette be az észak-írországi Armagh-ban London és Dublin erőteljes közös kezdeményezését a felekezeti hatalommegosztáson alapuló, 2002-ben elakadt tartományi önkormányzatiság újraindítására.

A felvázolt menetrend szerint a belfasti Stormont palotában ülésező tartományi törvényhozásnak május 15-én össze kell ülnie, és 12 héten belül létre kell hoznia a végrehajtó jogkörrel bíró helyi kormányt. Ha ez addig nem sikerül, a pártok kapnak még 12 hetet, újabb kudarc esetén azonban megvonják a képviselők fizetését, ami gyakorlatilag az éppen nyolc éve életre hívott észak-írországi önigazgatás meghatározatlan időre történő megszüntetését jelentené. Tony Blair a csütörtöki armagh-i sajtóértekezleten ezt úgy fogalmazta meg: a november 24-ei végső határidő után “vagy ezt a fejezetet zárjuk le, vagy az egész könyvet becsukjuk”.

Politikai gyilkosság

Az előrelépést megnehezíti, hogy éppen az ulsteri önkormányzatiság felélesztését célzó új brit-ír miniszterelnöki kezdeményezés elé időzítették az utóbbi évek legsúlyosabb, politikai jellegű bűncselekményét az ír szigeten. Kedden holtan, golyóval a fejében találtak rá Írországban az északír radikális katolikus mozgalom politikai szárnyának, a Sinn Féinnek egy volt magas rangú tisztviselőjére, Denis Donaldsonra, aki nemrég beismerte, hogy 25 éven át a brit titkosszolgálat informátora volt, és adatokat szolgáltatott Londonnak a republikánus mozgalom tagjairól.

A volt párttisztviselő azonban sokak szerint legalábbis kettős ügynök lehetett; az évtized elején mindenesetre még azzal vádolták, hogy a katolikus Ír Köztársasági Hadsereg (IRA), az ulsteri britellenes republikánus mozgalom legnagyobb milíciája számára kémkedett az északír törvényhozásban. Ez a kémügy vezetett 2002-ben az 1998-as nagypénteki egyezséggel újjáélesztett, protestáns-katolikus hatalommegosztásra épülő észak-írországi parlamenti önigazgatás összeomlásához.

Az IRA szerepe


A Donaldson-gyilkosság utáni londoni kommentárok szerint ha az derül ki, hogy a bűncselekményt köztársasági fegyveresek követték el bosszúból, az hosszú időre eltemetné a mégoly halovány rendezési esélyeket is. Még kedd este azonban az IRA nyilatkozatot adott ki, amelyben határozottan cáfolta, hogy része lett volna Donaldson halálában.

Az IRA tavaly szeptemberben hivatalosan bejelentette, hogy teljes fegyverzetét leszerelte. A bejelentést az északír félkatonai szervezetek lefegyverzésének ellenőrzésére alakult nemzetközi csoport is igazolta, de a britpárti protestáns unionista mozgalom azonban azóta sem ad hitelt ennek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik